Біля Бахмута здійнялася руда хмара аміаку. Відео Слово і діло

Біля Бахмута здійнялася руда хмара аміаку. Відео

Олена Яценьо

Місцева влада оповістила населення про необхідні заходи безпеки

У Бахмутському районі Донецької області через ворожі обстріли в небо здійнялася руда хмара аміаку. Витік небезпечного газу стався внаслідок пошкодження військами РФ герметичності гілки аміакопроводу "Тольятті – Одеса".

Про можливу небезпеку для населення 30 травня повідомив очільник обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram.

"Ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закрито, але аміак із неї зараз витікає самоплином. Хмара аміаку рухається над ґрунтом від села Травневе в бік Бахмута", – написав голова ОВА.

Кириленко зазначив, що рятувальники провели обстеження – на відтинку трубопроводу 7,5 км міститься орієнтовно 250 тонн аміаку.

За його словами, до ліквідації наслідків аварії залучено 45 фахівців та 9 автоцистерн. У зоні ураження перебували Кодема, Гладосове, Семигір’я, Дача, Миколаївка Друга і Доломітне.

Місцева влада оповістила населення про необхідні заходи безпеки. Інформації про постраждалих і загиблих немає.

Додамо, що в мережі з'явилося відео, на якому чути як українські військовослужбовці після вибуху кажуть, що стався витік аміаку та закликають надіти протигази, щоб захиститися від смертельно небезпечних парів хімічної речовини. Потім у кадрі з'являється велика червона хмара, яка здіймається над спорудою, де зберігався аміак.

Увага! Відео містить нецензурну лексику.

Згодом Кириленко додав, що розповсюдження газу з пошкодженого російськими обстрілами аміакопроводу становить близько 2 кілометрів. Небезпеки для населених пунктів немає, запевнив він.

Рятувальники відстежують ситуацію і готові за потреби знешкодити газову хмару.

"Потрапляння було в дренажний клапан, який спускає аміак. Але цей аміакопровід був недіючий, тому максимальний радіус ураження може бути 4 км, зараз його (газу – ред.) розповсюдження спостерігається трохи більше як на 2 км. Великої загрози населеним пунктам немає. Підрозділи МНС відстежують, як буде розповсюджуватися (газ – ред.), і бригади на дев'яти автомобілях чергують. Якщо хмара аміаку наблизиться до населених пунктів, його "погасять" за допомогою пожежних автомобілів, щоб він спустився донизу", – зазначив Кириленко.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки опублікував інструкцію, як діяти в разі появи запаху аміаку, які ознаки отруєння аміаком та що робити за такого сценарію.

Раніше ЕкоПолітика писала, як діяти в разі небезпеки отруєння аміаком.

Читайте також
Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону
Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону

Наразі на підприємстві виробляють 0,5 тонни такого аніліну на день

На Полтавщині на трасу вилилося 1000 літрів азотної кислоти
На Полтавщині на трасу вилилося 1000 літрів азотної кислоти

Аварію ліквідували 21 рятувальник за допомогою 6 одиниць техніки

На Одещині оголосили тендер на утилізацію 175 тонн пестицидів
На Одещині оголосили тендер на утилізацію 175 тонн пестицидів

Підрядник має закінчити утилізацію до 25 грудня 2023 року