Австралійські вчені знайшли застосування використаним одноразовим маскам

Австралійські вчені знайшли застосування використаним одноразовим маскам

Бетон, змішаний із масками, можна використовувати у двох із чотирьох шарів дороги, заявляє професор Джи Лі

Одноразові маски для обличчя, яких щодня використовують близько 6,8 мільярдів для запобігання поширенню COVID-19, можна переробити для будівництва доріг.

Такого висновку дійшли вчені Мельбурнського королівського технологічного університету (RMIT). Своє дослідження вони опублікували у виданні Science of the Total Environment.

Науковці пропонують змішати подрібнені маски з переробленим бетоном, який отримують із відходів знесених будівель. Суміш може зробити дороги міцнішими, пластичнішими та гнучкішими, ніж просто використання переробленого бетону, заявляє провідний автор дослідження, доктор Мохаммад Саберіан.

Причина в тому, що в одноразових масках є пластик, зокрема поліпропілен, який важко розкладається, вказують дослідники. Вони також пояснюють, що поліпропіленові волокна в масках підсилюють зв'язки між частинками щебеню, що робить дорогу міцнішою.

Зі свого боку, керівник експерименту професор Джи Лі зазначає, що бетон, змішаний із масками, можна використовувати у двох із чотирьох шарів дороги. За оцінками авторів технології, для прокладки двосмугової дороги протяжністю 1 км буде потрібно близько 3 млн масок для обличчя – це 93 тонн відходів.

Використання суміші знизить витрати під час будівництва на 30%, додають учені. Тільки видобуток бетону з кар'єру коштує близько $50 за тонну, а вартість переробленого бетону становить близько $26. Зважаючи на витрати під час збору й дезінфекції масок, готова суміш може коштувати від $32 до $78 за тонну, пояснює Лі.

Також, на думку науковців, такий підхід до переробки масок має також зменшити кількість викидів, які виділяються під час їх спалювання.

Однак інші експерти в цій галузі висловили стурбованість щодо того, чи є використання масок на дорогах оптимальним варіантом.

Наприклад, Самі Кара, професорка сталого виробництва в Школі машинобудування і виробничої інженерії Університету Нового Південного Уельсу вважає, що склад маски і те, що з нею відбувається протягом її життєвого циклу, потрібно вивчити докладніше, щоб її повторне використання не призвело до інших екологічних проблем.

Як писала ЕкоПолітика, у Центрі управління відходами розповіли про досвід зарубіжних країн у будівництві доріг із переробленого пластику. Зокрема, з цього матеріалу успішно будують дороги в Індії, Великобританії та Нідерландах.

Читайте також
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба
На Харківщині прибрали мішки з СOVID-відходами, які викинули просто неба

Селищна рада домовилася про утилізацію відходів

В Італії створили асфальт з використаних медичних масок
В Італії створили асфальт з використаних медичних масок

Такий асфальт має більшу довговічність та потребує менше сировини

"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи
"Україна без сміття" безплатно прийме на утилізацію медвідходи

Киян закликали не змивати ліки в каналізацію, а приносити на переробку