Аналітики спрогнозували динаміку цін на викиди вуглецю в ЄС у липні shutterstock

Аналітики спрогнозували динаміку цін на викиди вуглецю в ЄС у липні

Катерина Бєлоусова

У липні політика матиме нейтральний вплив на ціни EUA

В ЄС протягом липня 2022 року, ціна за тонну вуглецю EUA буде стабільною на рівні близько 84. 

На ціну впливатимуть кілька компенсуючих факторів, повідомляє світовий бізнес-аналітик CRU.

Так підвищені ціни на газ сприятимуть переходу з газу на вугілля, підвищуючи попит на EUA з боку виробників електроенергії. Однак погіршення промислової рентабельності та падіння виробництва придушуватимуть попит на EUA з боку промислового сектору.

Нещодавні рішення Європарламенту про підтримку перегляду EU ETS підвищили довіру інвесторів до ціни EUA, але схема граничних цін EUA, яка все ще обговорюється, приглушує майбутні цінові очікування.

“Постачання російського газу до Європи скоротилося вдвічі в період з травня по червень, що призвело до сталого зростання цін на газ з середини червня, і CRU очікує, що подальший перехід з газу на вугілля підвищить попит на EUA приблизно на 2%. Це підтримає ціну EUA у липні”, – зазначили в матеріалі.

Промисловий попит у Європі в червні продовжував знижуватися, що призвело до зниження європейських цін на сталь та алюміній на 8% та 4% відповідно.

Очікується, що європейське промислове виробництво продовжить падати найближчими тижнями через погіршення рентабельності.

“Позитивний ціновий тиск був компенсований новиною про те, що Рада з навколишнього середовища ЄС та Європарламент наразі обговорюють використання заходів контролю за цінами, таких як випуск додаткової пропозиції EUA з Резерву стабільності ринку (MSR)”, – зазначили в матеріалі.

Такі заходи, як очікується, набудуть чинності не раніше жовтня, навіть якщо вони будуть ухвалені, оскільки переговори щодо деталей триватимуть кілька місяців. Крім того, поточна середня ціна за шість місяців у €83 за тонну CO2 є нижчою за запропонований пороговий рівень у 2,5–3,0 рази більше середньої ціни у 2020–2021 роках, що еквівалентно €100–120 за тонну CO2.

У липні політика матиме нейтральний вплив на ціни EUA.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, депутати Європарламенту відновили кліматичні закони, створивши тимчасову угоду щодо ETS і CBAM, яка буде подана для нового голосування на пленарному засіданні.

Читайте також
Швидкий запуск Системи торгівлі викидами може зашкодити її ефективності та економіці – Глущенко
Швидкий запуск Системи торгівлі викидами може зашкодити її ефективності та економіці – Глущенко

Побудова української СТВ – це довготривалий та кропіткий поетапний процес

Голова Міндовкілля вкотре анонсував запуск СТВ: чи реально це зробити за 2 роки?
Голова Міндовкілля вкотре анонсував запуск СТВ: чи реально це зробити за 2 роки?

Досі немає законопроєкту "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів", який почали розробляти ще у 2021 році

В ЄС енергетична криза спричинить зростання цін на викиди вуглецю – аналітики
В ЄС енергетична криза спричинить зростання цін на викиди вуглецю – аналітики

Зниження промислового виробництва в Європі може скоротити попит на дозволи