Аналітики назвали переваги обʼєднання лісгоспів у єдине держпідприємство. Інфографіка shutterstock

Аналітики назвали переваги обʼєднання лісгоспів у єдине держпідприємство. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

Структура ДП "Ліси України" передбачає оптимізацію управлінського персоналу, що дозволить вивільнити кошти на оплату праці висококваліфікованих фахівців

Для України створення єдиного ДП "Ліси України", із подальшим перетворенням у ПАТ, є найбільш вдалим варіантом реалізації реформи лісового господарства.

Про це йдеться в аналізі доцільності створення єдиного державного унітарного підприємства від Центра розвитку ринкової економіки (CMD-Ukraine), повідомляє Держлісагентство у Facebook.

Аналітики вивчили досвід ведення лісового господарства у Польщі, Словаччині, Фінляндії та Латвії.

Основні переваги створення ДП "Ліси України":

  • ліквідація фінансових дисбалансів (вирівнювання заробітніх плат, підвищення інвестиційної привабливості стагнуючих підприємств);
  • ведення лісового господарства до стандартів та практик ЄС, вирішення конфлікту розподілу функцій у лісовій сфері (контролююча – господарююча);
  • збільшення інвестиційної привабливості галузі (кредитні ресурси, гранти ЄС на впровадження інноваційно-інвестиційних проєктів);
  • детінізація ринку деревини, подолання корупції, скорочення незаконних рубок;
  • використання сучасних інформаційних технологій для лісового впорядкування;
  • забезпечення сталого/ефективного розвитку лісового господарства.

За даними аналітиків, реформування шляхом створення єдиного підприємства для організації вирощування, обслуговування, заготівлі лісів сформує передумови для полегшення і розширення доступу до якісної сировини для українських деревообробних підприємств.

“Спрощення доступу деревообробних підприємств до лісової сировини внаслідок реформи сприятиме оптимізації використання деревини та збільшенню її поглибленої переробки”, – зазначили в матеріалі.

Це дасть змогу збільшити обсяг створюваної доданої вартості в галузі при менших обсягах споживання ділового круглого лісу.

facebook.com/forestUKR facebook.com/forestUKR facebook.com/forestUKR facebook.com/forestUKR facebook.com/forestUKR

За останні 30 років із галузі звільнилися 60 тисяч працівників (62% від загальної чисельності по галузі). Це означає, що існуюча велика кількість підприємств неспроможна забезпечити стабільне функціонування та впевненість працівників у майбутньому, що призводить до звільнень. Укрупнене ДП "Ліси України" зможе пропонувати перерозподіл для працівників в межах усієї України із соціальним забезпеченням.

Структура ДП "Ліси України", в першу чергу, передбачає оптимізацію управлінського персоналу, що дозволить вивільнити кошти на оплату праці висококваліфікованих фахівців лісового господарства за різними напрямками виробництва. 

Подальша цифровізація виробничих процесів дозволить залучити до виробництва висококваліфікованих спеціалістів.

Це створить умови для оновлення основних засобів, матеріально технічної бази, закупівлі сучасного обладнання, автомобілів, протипожежної техніки для охорони та захисту лісів, а також для відновлення лісів та збільшення лісистості.

Нагадаємо, українські екоактивісти розкритикували пропозицію щодо об’єднання всіх держлісгоспів в одне ДП "Ліси України".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС хочуть встановити нові правила для компаній, в рамах яких на ринку Європи будуть дозволені лише ті продукти, які не залучені до вирубки лісів.

Теги: ,
Читайте також
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику

Директору лісництва та його спільникам повідомлено про підозру

Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро
Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро

Ліси Амазонки відіграють велику роль у боротьбі зі зміною клімату, оскільки поглинають викиди CO2

На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу
На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу

Рішення про передачу землі затвердили у лютому 2022 року