Активісти вимагають не допустити вирубку одних із найцінніших заплавних лісів України shutterstock

Активісти вимагають не допустити вирубку одних із найцінніших заплавних лісів України

Ганна Велика

Вони розташовані на Закарпатті у заплаві річки Боржава

Фахівці Української природоохоронної групи (УПГ) стверджують, що ДП "Ліси України" за сприяння Закарпатської ОВА планують вирубати пів сотні гектарів 180-річних дібров. Вони підготували й відправили до Міндовкілля звернення з вимогою не погоджувати плани рубок лісівників, які включатимуть знищення старовікових заплавних лісів.

Про це екологи повідомили на сторінці організації у Facebook.

Вони розповіли про плани ДП "Ліси України" суцільно вирубати унікальний ліс біля річки Боржава. На цій території після сильних дощів у горах річка затоплює заплаву, тож тому там існує справжній природний режим заплавних лісів. За твердженнями спеціалістів, тут ростуть десятки старовікових дерев та квітують галявини червонокнижних видів.

Фахівці УПГ звинуватили ДП "Ліси України" у тому, що вони користуються недосконалістю законодавства, аби провести суцільні рубки. Обійти вимоги законодавства, які забороняють суцільні рубки в берегозахисних лісах, лісівники вирішили шляхом лісовідновних рубок.

“Умови їх призначення чітко не визначені законодавством, тому охочі до наживи лісівники можуть призначати їх майже усюди”, – стверджують вони.

Активісти також закидають сприяння незаконним рубкам чиновникам департаменту екології Закарпатської обласної військової адміністрації:

“Вони відмовились створювати охоронні зони, повіривши лісівникам, що ніяких червонокнижних видів там немає. Хоча не помітити білоцвіт літній, шафран Гейфеля та цибулю ведмежу в період квітування – неможливо, адже ці види легко впізнавані.”

Тому фахівці УПГ відправили до Міндовкілля звернення з вимогою не погоджувати плани рубок лісівників, які включатимуть знищення старовікових заплавних дібров. Разом із цим, вони направили й клопотання про розширення пам’ятки природи "Урочище Атак" на найцінніші старовікові ліси.

Екологи очікують на схвалення цього клопотання і його передачу Закарпатській ОВА для отримання погоджень від лісівників.

“Доля одних з найцінніших заплавних лісів не тільки Закарпаття, але й всієї України – в їхніх руках”, – констатували в УПГ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, незаконні вирубки не є новиною для Закарпаття. Так, днями ми розповідали, що на Закарпатті перед судом постануть 4 посадовці лісової галузі, які сумарно завдали збитків довкіллю незаконними вирубками на 11 млн грн.

За тиждень до цього ми також повідомляли одразу про 2 справи про незаконну вирубку лісу на 5,2 млн грн щодо закарпатських чиновників, які ДБР передало до суду.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років