Активісти у суді захистили одне з київських озер від забудови shutterstock

Активісти у суді захистили одне з київських озер від забудови

Ганна Велика

У протидії заповіданню водойми вони звинуватили двох депутатів Київської міської ради та особисто мера

Члени Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) разом із прокуратурою оскаржили рішення Київської міської ради про надання 20 га на київському озері Вирлиця під будівництво розважального центру.

Про перемогу у справі у Касаційному господарському суді, який входить до складу Верховного Суду, повідомили у КЕКЦ.

За словами активістів, у 2005 році Київрада незаконно віддала фірмі "Мрія-Інвест" територію озера під забудову. Тому КЕКЦ та прокуратура подали до суду, але у першій інстанції програли. Вони подали апеляцію, виграли її, а тепер мають позитивне рішення і в касації.

facebook.com/kekz.ua

Частина озера Вирлиця, де забудовники хотіли звести розважальний центр. Фото: facebook.com/kekz.ua.

У КЕКЦ розповіли, що близько року тому вони разом із депутаткою Київради Євгенію Кулебою хотіли заповідати озеро Вирлиця, але їм завадили це зробити голова земельної комісії Київради "ударівець" Терентьєв та депутат Київради "ударівець" Лимар. Активісти стверджують, що через вплив цих двох обранців депутати міської ради двічі провалили голосування за заповідання озера.

У протидії цьому голосуванню у КЕКЦ звинуватили й самого мера столиці Віталія Кличка, оскільки його шкільний друг та колишній керівник благодійної організації Klitschko Foundation у 2018-2020 рр. очолював фірму-забудовника "Мрія-Інвест".

 

Нагадаємо, у квітні 2021 року забудовники озера Вирлиця у Києві зруйнували гнізда птахів й засипали нерест риби. У травні 2021 року активісти провели акцію "Захистимо Вирлицю!", під час якої учасники намагалися демонтувати паркан, яким огороджено територію незаконного будівництва.

У жовтні 2023 року Північний апеляційний господарський суд визнав незаконною передачу в оренду 19,72 гектара землі біля озера Вирлиця в Києві, де планували збудувати торговельно-розважальний та офісний центри. Суд також зобов'язав орендаря ТОВ “Мрія-Інвест” звільнити ділянку та привести її у первинний вигляд.

У липні ЕкоПолітика повідомляла, що представники КЕКЦ виграли суд проти агрокомбінату “Хотівський”, який хотів отримати під забудову 5,3 га зеленої зони біля Національного музею народної архітектури та побуту у Пирогові.

Також активісти центру заявили про свій намір домогтися закриття київського комунального підприємства "Плесо". Вони впевнені, що створене для захисту водних об'єктів столиці КП, насправді їх систематично псує та знищує.

Читайте також
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото

Правоохоронці для достовірності опечатали відібрали проби для аналізу води

У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти
У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти

На березі озера побудували котеджі під виглядом нежитлових приміщень

У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото
У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото

Комунальники встановили захисні бони та засипали витік сорбентом