Активісти розповіли про радіоактивну загрозу на Дніпропетровщині. Відео Shutterstock

Активісти розповіли про радіоактивну загрозу на Дніпропетровщині. Відео

Олена Яценьо

Екопатруль побував на території старої уранової шахти

У Дніпропетровській області ТОВ "Атомні енергетичні системи України" хоче відновити в регіоні діяльність із видобутку уранових руд. Категорично проти цього виступили місце жителі, оскільки бояться за здоров'я своє і близьких.

Про це йдеться у відеосюжеті громадського формування "Екопатруль", команда якого виїхала до сіл регіону, де раніше здійснювався видобуток урану.

Зокрема, активісти приїхали в село Довгівка, щоб перевірити правдивість чуток про високий рівень радіації, високу смертність серед місцевого населення та відсутність людей.

Кажуть, що це село-примара, тож активісти хотіли пересвідчитися в цьому особисто. Нині тут живе приблизно 100 людей.

З 1960 року в селі експериментальним методом вилуговування видобували уран: під землю заливали хімічні розчини, щоб вони зв'язували уран у піщаній руді, потім через свердловини уран уже в рідкому стані видобували на поверхню.

У 1983 році експеримент припинили, але відходи виробництва так і залишили просто під землею — деактивацією шкідливих речовин ніхто не займався. Площа забруднення становить орієнтовно 500 кв. м. На цьому пустирі фіксували рекордну радіацію, вищу за норму у 80 разів після того, як мисливці за металами розрили сховище й витягли труби з радіоактивними речовинами.

Місцеві жителі розказали знімальній групі, де розташована колишня уранова шахта, точніше її руїни. Відтак активісти перевірили на її території рівень радіації — показники були в межах норми.

Проте учасників "Екопатруля" неприємно вразило, що територія без жодних знаків про небезпеку, адже по всій території провали землі.

За словами місцевих жителів, воду в селі беруть на аналіз щороку, користуються переважно привезеною, а місцеву жорстку використовують для господарства.

Жителька села Світлана Доценко сказала, що на здоров'я не скаржиться, батьки її досі живі, однак додала, що коли шахта працювала, у селі багато людей хворіло.

Тим часом Тетяна Якімова, жителька с. Кудашівка, що розташоване за 40 км від Довгівки, розповіла, що обидві її сестри захворіли на рак. Загалом онкохворих у селі було дуже багато.

У Кудашівці теж раніше проводили дослідження, шукаючи "уранову жилу". Тоді вирішили, що видобування недоцільне через малий вміст урану в руді.

Нині ж з'явилися підприємці, які створили компанію "Атомні енергетичні системи України" та хочуть займатися видобутком і переробленням уранових руд у Дніпропетровській області. Жителі Божедарівської громади проти такої дільності.

Згідно зі звітом ОВД підприємства, відходи мають передавати на Східний ГЗК.

Утім, голова ГФ "Екопатруль" Тетяна Лампіка наголосила, що видобуток передбачає, що залишатиметься сірчана кислота, яка, як і розчин, за допомогою якого має вестися видобування, вважається радіоактивною. Передавати такі відходи на Східний ГЗК через специфіку виробництва, за словами активістки, технічно неможливо.

Тож питання деактивації радіоактивних відходів за такого сценарію не має розв'язання.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на початку серпня стало відомо, на двох ділянках у Дніпропетровській області мають намір почати видобувати уран.

За словами екоактивістів, видобуток уранових руд означає, по суті, утворення ще одного полігону небезпечних відходів поблизу селищ Дніпропетровщини.

Зокрема, діяльність зачепить Божедарівську, Криничанську, Миколаївську, Саксаганську та Солонянську сільські територіальні громади. Екоактивісти наголосили, що в Україні не практикується перероблення радіоактивних відходів цієї галузі.

Згодом стало відомо, що до видобутку урану на території області причетний "АТБ".

Читайте також
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено

У Дніпрі "ЕкоПатруль" збирає допомогу для харків’ян: що просять принести
У Дніпрі "ЕкоПатруль" збирає допомогу для харків’ян: що просять принести

Наразі, формують відправлення і закликають всіх охочих приєднуватися