Експерт пояснив, що українцям робити з пластиковим сміттям Shutterstock

Експерт пояснив, що українцям робити з пластиковим сміттям

Зоряна Бердник

Головне правило для всього пластику — пляшки й туби мають бути порожніми та чистими

В громадській організації “Україна без сміття” пояснили особливості сортування пластику та підготовку найпоширеніших виробів до здачі на станції сортування.

Про це в групі "Промисловість переробки відходів України" з посиланням на ГО розповів активіст і координатор у Solid Waste Consult "Ukraine — Bavaria" Андрій Сокол-Черніловський.

"Напевно, ви звертали увагу на трикутник зі стрілками та цифрою всередині. Це маркування виду пластику, яке допомагає визначити, що робити з пластиковою річчю далі — переробити, відправити на безпечне спалювання або й узагалі уникати, оскільки деякі види пластику є небезпечними", — пише активіст.

За його словами, головне правило для всього пластику — пляшки й туби мають бути порожніми та чистими, кришечки краще здавати окремо, як і пульверизатори з дозаторами. Усі ж етикетки або наліпки бажано знімати, а ще — стискати пляшки, щоб вони займали якомога менше місця.

Також він пояснив, як розшифрувати маркування пластику та яка подальша його доля:

1. PET (Поліетилентерефталат)

На переробку: прозорі з-під напоїв і молочних продуктів. Також приймають пляшки з-під олії, оцту та соєвого соусу, однак вони мають бути закриті кришкою.

На високотемпературне спалювання: пляшки з-під засобів побутової хімії та всі інші вироби з ПЕТ: одноразовий посуд, контейнери, кришки, стаканчики, плівки тощо з відповідним маркуванням.

2. HDPE (Поліетилен високої щільності)

На переробку: пляшки та флакони з-під засобів побутової хімії та з-під молочних продуктів, марковані кришечки від пляшок із напоями.

На високотемпературне спалювання: туби з-під косметики та зубної пасти з відповідним маркуванням.

3. PVC (Полівінілхлорид / ПВХ)

Не підлягає переробці та спаленню! ПВХ містить хлор, а під час нагрівання виділяє високотоксичні сполуки. За можливості треба уникати використання такого паковання.

4. LDPE (Поліетилен низької щільності/поліетилен високого тиску/PE-LD)

На переробку: комерційні плівки — стретч, "пухирку", zip-пакети без замочка-бігунка, паковання з-під туалетного паперу та памперсів. Також для переробки підійдуть поліетиленові пакети з принтами, пакети з-під молочних продуктів, поштових відправлень і ґрунту.

Приймають і туби з-під косметичних засобів, якщо вони мають відповідне маркування.

На високотемпературне спалювання: паковання, маркування якого має "/", а отже — комбіноване, а також вакуумну плівку з-під харчових продуктів.

5. PP (Поліпропілен/ПП)

На переробку: різнокольорові контейнери, кришечки, стакани з-під молочних продуктів, відра, тази, лопатки, іграшки тощо, які мають відповідне маркування. Також підійдуть плівки-"шуршики" прозорі та кольорові. Їх легко визначити: вони шурхотять і не розтягуються.

6. PS (Полістирол/ПС)

На переробку: білий пінопласт, що кришиться на кульки, та прозорі контейнери високої щільності.

На високотемпературне спалювання: усі інші вироби з відповідним маркуванням: стаканчики, контейнери, одноразовий посуд, схожі на пінопластові харчові контейнери та судки з-під м’ясопродуктів тощо.

7. PC (Полікарбонат, інші види пластику)

На переробку: усі вироби з маркуванням, бутлі для води, компакт-диски, кришечки з-під алкогольних напоїв без маркування, дозатори, пульверизатори та немарковані кришечки від косметики.

7. OTHER

Приймається тільки на високотемпературне спалювання. За можливості варто уникати використання виробів із таким маркуванням, бо їхній склад може бути небезпечним для здоров’я.

Зазначимо, екологічна стратегія Києва передбачає, що сортування сміття в Києві до 2030 року буде обов'язковим, а в місті з'явиться зручна інфраструктура для збору, переробки й утилізації відходів.

Нагадаємо, що стало відомо, які країни найбільше засмічують пластиком океан. Серед головних забруднювачів називають країни Азії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українцям пояснили, чого категорично не можна робити під час сортування пластикових пляшок.

Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства