Європейські фермери розкритикували органічне землеробство в рамах Зеленої угоди через його низьку ефективність, адже світ знаходиться на межі глобального дефіциту продовольства.
Про це розповів член Глобальної мережі фермерів Маркус Холткоеттер з Німеччини, повідомляє AgWeb.
Він зазначив, що наразі вартість продуктів харчування зростає швидше, ніж загальна інфляція. "Європейська зелена угода", яка передбачає значне скорочення використання добрив і засобів захисту рослин, наполягала на тому, щоб 25% усіх європейських сільськогосподарських угідь стали органічними.
Холткоеттер зазначив, що це була сумнівна стратегія в період рясного процвітання, а наразі ситуація загострилася.
Так на долю Росії та України припадало більше чверті світового виробництва пшениці, а Індія, яка є другим за величиною виробником пшениці у світі, заборонила експорт.
"Органічне землеробство неефективне, потребує землі та дуже дороге, і воно залишило б голодні мільярди, якби його впровадили в усьому світі", — сказав Бьорн Ломборг, який виробляє на 29-44% менше їжі, ніж звичайні форми сільського господарства.
В матеріалі навели приклад Шрі-Ланки, де у 2021 році за наказом президента фермери перейшли на органічне виробництво, що, спільно з наслідками пандемії COVID-19, призвело до нестачі основних продуктів харчування, ліків та палива.
“Настав час діяти. Європейські зернові фермери, такі як я, приймають рішення про посів восени 2022 року, готуючись до врожаю 2023 року”, – сказав Холткоеттер.
Він також додав, що галузь потребує доступних добрив та палива.
“Нам потрібен доступ до інноваційних технологічних продуктів, які захищають посіви від бур’янів, шкідників, хвороб та екстремальних погодних умов. Нам потрібна політика, яка охоплює все, від точних застосувань до сучасних технологій захисту насіння та рослин”, – сказав він.
Холткоеттер пояснив, що Європа може досягти багатьох своїх кліматичних цілей, використовуючи досвід сільськогосподарських технологій, а не ідеологію.
“На моїй фермі, наприклад, ми використовуємо покривні культури понад 25 років. Це допомагає видалити вуглець з атмосфери і помістити його в землю. Ми також практикуємо мінімальну обробку ґрунту, який обмежує ерозію, покращує біорізноманіття та зменшує кількість парникових випадків”, – поділився він.
Холткоеттер додав, що можливо виробляти їжу, яку потребує світ, і досягати цілей стратегії Зеленої угоди ЄС без загрози для продовольчої безпеки.
Нагадаємо, Антоніу Ґутерріш заявив, що пʼятій частині людства загрожує голод через війну в Україні.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, майже 40% площі суші на Землі зазнали деградації внаслідок людської діяльності.