Абрамовський розповів, чого досяг на посаді за рік Парламент.UA

Абрамовський розповів, чого досяг на посаді за рік

Романа Слісар

Посадовець перерахував конкретні зміни в ключових напрямках

Роман АбрамовськийМіністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський розповів про досягнення відомства та зміни в екологічній політиці, впроваджені в Україні за останній рік.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається у повідомленні, одним з ключових досягнень є затвердження Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища до 2025 року, покликаний покращити стан довкілля, поліпшити якість життя і здоров’я українців, забезпечити екологічну безпеку.

Також міністр відзначив конкретні кроки в ключових напрямках:

Лісова політика:

Як зазначається, розпочата реформа лісового господарства, яка передбачає зміни системи управління, повну цифровізацію галузі та реформу ринку деревини. Також згадується радикальне обмеження суцільних рубок у високогірних та берегозахисних лісах Карпат.

За словами міністра, завдяки продажу 100% необробленої деревини через прозорі електронні аукціони з початку року держава отримала 2 мільярди додаткового доходу.

Крім того, згадуються наступні кроки:

  • Законопроєкт "Про ринок деревини" у Верховній Раді.
  • Початок Національної інвентаризації лісів.
  • Розроблено Державну стратегію управління лісами до 2035 року. Документ визначатиме головні пріоритети розвитку лісового господарства на найближчі 15 років.
  • В співпраці з Центром Глобального моніторингу пожеж (Німеччина) розроблено Державну стратегію національної системи управління ландшафтними пожежами на 2021 - 2035 роки.
  • Проєкт щодо збільшення лісистості території України згідно з планом "Зелена країна". У найближчі 10 років площа українських лісів збільшиться на 1 мільйон гектарів.

Чорнобильська зона відчуження:

ЄБРР та міжнародна спільнота заснували новий Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля, вкладником якого стала і Україна. Проєкт передбачає допомогу державі в подоланні наслідків катастрофи. Отриманий дозвіл на дослідно-промислову експлуатацію нового укриття ЧАЕС, яке є найбільшою рухомою спорудою у світі. Також отримано Ліцензію на промислове використання СВЯП-2, яке дозволить безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років.

"Розпочато перезавантаження основного наративу: Зона відчуження перетворюється на Зону відродження", – зазначив Абрамовський.

Надрокористування:

  • Впроваджена ефективна процедура отримання спеціальних дозволів на користування надрами, яка сприятиме більш раціональному їх використанню. Всі дозволи реалізуються шляхом електронних аукціонів з прозорим механізмом розрахунку початкової вартості.
  • Розроблено новий Кодекс України про надра, який стане фундаментом для ефективного та дружнього до природи надрокористування.

"Цифровізація галузі – зручний інструмент для інвесторів та держави. Електронний кабінет надрокористувача повноцінно запрацює вже цього року", – пообіцяв міністр.

Кліматична політика:

  • Створений проєкт другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди. Змодельоване зменшення викидів парникових газів.
  • Посилено контроль за звітністю підприємств в частині викидів парникових газів, що включає функціонування системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів.
  • Створена Концепція Державної науково-технічної програми у сфері зміни клімату до 2030 року.
  • Розроблена Стратегію екологічної безпеки та адаптації до змін клімату до 2030 року.

Управління відходами та хімічна безпека:

"Розпочата реформа управління відходами. Законопроєкт 2207-1-д "Про управління відходами" схвалено в першому читанні. Наразі триває підготовка до другого читання", – розповів Абрамовський.

Серед інших кроків він згадав прийнятий законопроєкт "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", схвалене урядом обмеження вмісту свинцю у лакофарбових матеріалах до безпечного для здоров'я рівня.

"Розроблено законопроєкт "Про хімічну безпеку та поводження з хімічними речовинами". Прийнято Порядок уповноваження науково-дослідних установ, підприємств та організацій на проведення державних випробувань пестицидів та агрохімікатів", – додав посадовець.

Зменшення та контроль промислового забруднення:

  • Розроблено та подано на розгляд ВРУ законопроєкт "Про запобігання зменшення та контроль промислового забруднення", який має на меті запровадити чіткі процедури контролю за промзабрудненням та стимулюватиме підприємства до модернізації виробництва і впровадження нових найкращих доступних технологій.
  • Розроблено законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря".

Водна політика:

  • Поетапне обмеження вмісту фосфатів та інших сполук фосфору в мийних засобах.
  • Проєкти Водної стратегії та Морської природоохоронної політики України.
  • Скринінг забруднюючих речовин в басейнах річок Дніпро, Дністер та Сіверський Донець.

"Відкрито 4 сучасні лабораторії моніторингу вод, які обладнані за найкращими європейськими стандартами. Здійснено розділення функцій щодо управління водними ресурсами шляхом виокремлення та передачі функцій із зрошення та дренажу до сфери АПК", – йдеться у повідомленні.

Природно-заповідний фонд:

  • Створено нові території та об’єкти природно-заповідного фонду. За рік площа обєктів ПЗФ збільшено на 26032,82 гектарів.
  • Розроблено та подано на розгляд ВРУ євроінтеграційний законопроект "Про території Смарагдової мережі України", який передбачає збереження природних оселищ і видів дикої флори та фауни.
  • На розгляд Секретаріату Бернської конвенції подано оновлену базу даних територій Смарагдової мережі.
  • На Публічній кадастровій карті нанесений окремий інформаційний шар “Природно-заповідний фонд”, який містить інформацію про більше 7 000 територій та об’єктів ПЗФ.
  • Посилені заходи щодо попередження контрабандного вивезення об’єктів дикої фауни України.

Екологічний контроль:

Міністр нагадав про поданий до ВР законопроєкт "Про державний екологічний контроль", покликаний перезапустити систему держекоконтролю в Україні. Крім того, у відомстві розробили  нормативно-правові акти, спрямовані на підвищення відповідальності за екологічні злочини та правопорушення. Переглянули методики нарахування збитків, значно підвищивши штрафи за нанесення шкоди довкіллю.

Цифровізація:

"Створено Єдину екологічну платформу "ЕкоСистема", що має об’єднати у собі отримання 29-ти адміністративних послуг у сфері захисту довкілля та забезпечити доступ до 64 реєстрів екологічних даних", – підсумував міністр.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Україні запустили проєкт "Зелена країна". Анонсовані зміни стосуються багатьох напрямків: зменшення промислового забруднення, розвитку "зеленої" енергетики, контролю над використанням та дбайливого ставлення до водних, земельних, лісових угідь.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва