5 різножанрових фільмів про екологію, які приковують увагу Shutterstock

5 різножанрових фільмів про екологію, які приковують увагу

Зоряна Бердник

Пропонуємо до перегляду добірку екофільмів

В Україні тиждень обіцяє бути дуже дощовим. Щоб не нудьгувати вдома, можна провести час корисно за переглядом різножанрових фільмів, які допоможуть стати більш екологічно обізнаним.

Невелику добірку екофільмів — як художніх, так і документальних — зробили в громадській організації "Еколтава".

Малюк Джо/ Little Joe (2019)

Жанр: науково-фантастична драма.
Виробництво: Австрія
Режисерка: Джессіка Гауснер

За сюжетом Аліса (Емілі Бічем) працює старшою селекторкою в агрономічній лабораторії, яка займається вирощуванням нових видів рослин. Шляхом схрещування технологиня вирощує особливу нову рослину, яка вирізняється не тільки своєю красою, але й лікувальними властивостями: якщо її зберігати за ідеальної температури, правильно підживлювати й регулярно з нею розмовляти, рослина робить його власника щасливим. Усупереч політиці компанії Аліса бере одну з рослин додому як подарунок своєму синові-підлітку Джо. Вони називають її "малюк Джо", але в процесі росту рослини Аліса починає підозрювати, що її нове творіння не може бути таким невинним, як його ім'я. Тим часом керівництво хоче якомога швидше випустити квітку в продаж.

Темні води/Dark Waters (2019)

Жанр: психологічний трилер.
Виробництво: США
Режисер: Тодд Гейнс

Фільм основано на реальних подіях, а саме історії корпоративного адвоката Роберта Білотта (Марк Руффало), який розкрив зв'язок між низкою таємничих смертей і великою кількістю захворювань у маленькому містечку та хімічною компанією DuPont яка протягом декількох десятиліть незаконно зливала хімічні сполуки до річок. Адвокат починає боротьбу за оприлюднення фактів про хімічне забруднення водних ресурсів. Позов, присуджений Білоттом проти DuPont, призвів до виплати понад 600 мільйонів доларів у 2017 році.

За основу сценарію було взято журналістське розслідування New York Times Magazine "Юрист, який став найгіршим кошмаром для DuPont" (2016).

Земля 2100/Earth 2100 (2009)

Жанр: документальний фільм.
Виробництво: США
Режисер: Руді Беднар

Ідеєю цієї документалки є показ того, що протягом наступного століття життя, яким ми його знаємо, може закінчитися. Вам здаються такі думки дуже дивними? Наша цивілізація може зруйнуватися, залишивши тільки сліди існування людства. Щоб змінити своє майбутнє, спочатку ви повинні його собі уявити. Це здається дивовижним, надзвичайним і навіть неможливим. Але згідно з ультрасучасним науковим дослідженням, це дуже реальна можливість. І якщо ми продовжимо жити так, як живемо сьогодні, усе це обов’язково станеться. У фільмі було створено одного вигаданого персонажа на ім’я Люсі, яка буде для вас гідом у цьому столітті. Історія її життя не є пророкуванням того що станеться, а тим, що може статися.

Реальна ціна моди/The True Cost (2015)

Жанр: документальний фільм.
Виробництво: Бангладеш, США, Камбоджа, Китай, Данія, Франція, Гаїті, Індія, Італія, Уганда, Велика Британія
Режисер: Ендрю Морґан

Фільм про одяг, стиль, людей, які диктують велику моду, яких слухають виробники. Як модна індустрія впливає на світ – і це питання порушують автори проєкту. Тенденція зниження цін на одяг із року в рік очевидна. Одночасно зростає вартість життя, збільшуються витрати на охорону природи та соціальні гарантії. Ендрю Морґан у своєму захопливому розслідуванні показує залаштункові таємниці фешн-індустрії. Скільки насправді коштує стиль? Чи знаєте ви про це? Автор побував як на головних подіумах світових столиць, так і в бідних районах країн третього світу, де, насправді й народжується "висока мода". Про проблеми глобалізації і "фаст-фешн" розповідають: відома дизайнерка Стелла Маккартні, екоактивістка і творчиня компанії "Eco-Age" Лівія Ферт та індійська екофеміністка Вандана Шива.

"Реальна ціна моди" — безпрецедентний проєкт, що відкриває приголомшливу правду про світ навколо нас і мільйони людей, які стоять за фешн-індустрією.

Прекрасна Зелена/La belle verte (1996)

Жанр: комедія
Виробництво: Франція
Режисер: Колін Серро

Фільм показує, як могли б сприймати Землю та її жителів представники з інших планет. Стрічка змушує задуматися, скільки абсурдностей і умовностей у нашому світі. Фільм рекомендований до перегляду тим, хто часто вживає словосполучення на кшталт "у мене немає часу", "не зараз", "багато роботи, потрібні гроші".

Раніше ЕкоПолітика писала, що екоактивісти випустили фільм про брехню шведської лісової промисловості.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки