3 травня у світі відзначають День Сонця shutterstock

3 травня у світі відзначають День Сонця

Зоряна Бердник

Щороку в заходах до Дня Сонця беруть участь близько 20 країн

Щорічно 3 травня у світі відзначають Міжнародний день Сонця. Нині це також негласне професійне свято для сотні тисяч фахівців, які працюють на інноваційних сонячних електростанціях.

ЕкоПолітика розповідає про історію виникнення цього свята, його значення й традиції святкування, також про те, як використовують сонячну енергію в Україні.

Історія створення

День Сонця заснувало Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МТСЕ) 1994 року. Доти його відзначали тільки в Сполучених Штатах Америки. Так, започаткував День Сонця президент США Джиммі Картер 3 травня 1978 року для популяризації сонячної енергетики.

Значення Дня Сонця

Мета свята – привернути увагу суспільства до можливостей використання повністю відновлюваної енергії, зокрема сонячної як однієї з найбільших та основних, і підвищення енергонезалежності й чистоти нашої планети.

Сонце є безмежним джерелом енергії, яке цілком перекриває енергетичні потреби людства. Енергія Сонця – безплатна, та його можна назвати безумовним джерелом енергії, яке світить усім і майже завжди. Енергетичну сировину, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати, не треба видобувати із землі. До того ж під час своєї "роботи" Сонце не здійснює шкідливих викидів вуглецю в атмосферу, не продукує токсичних або радіоактивних відходів. Використовуючи сонячну енергію, людина не порушує балансу – енергія постійно відновлюється самостійно.

Традиції святкування

Щоб показати, як вигідно застосовувати сонячну енергію для людських потреб, по всій Європі 3 травня організовують різні заходи, пов’язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики. Власники енергоефективних будинків, проєктні інститути відчиняють свої двері для відвідування. Відбуваються виставки, пробіги "сонячних" автівок, різні конкурси.

За круглими столами обговорюють технічні, економічні та соціальні аспекти сонячної енергетики. За тиждень до або після Дня Сонця проводять семінари "Сонячний тиждень". Щороку в заходах до Дня Сонця беруть участь близько 20 країн, і їхня кількість постійно зростає. Цей день сприяє поширенню інформації та обміну досвідом між різними країнами та містами.

Shutterstock

Сонячні панелі

Де в Україні "ловлять" сонце?

В Україні працюють одні з найпотужніших сонячних електростанцій Європи, а саме – станції ДТЕК Покровська СЕС і ДТЕК Нікопольська СЕС. Поряд із безкрайніми полями "технонасаджень" у Дніпропетровській області в "зелений" портфель ДТЕК ВДЕ входить і ДТЕК Трифанівська СЕС – перший проєкт компанії в сонячній енергетиці. ДТЕК один із перших почав розвивати ВДЕ в Україні й інвестував 1,2 млрд євро в розвиток зеленої генерації для енергонезалежності України.

У 2020 році 3 сонячні станції ДТЕК ВДЕ згенерували в енергосистему України такий обсяг електроенергії, що його вистачило на забезпечення 388 тисяч домогосподарств протягом року. Використання цієї "зеленої" енергії дало можливість уникнути викиду в атмосферу еквівалента 813 тисяч тонн СО2.

Сонячні перспективи

Перехід на відновлювальні джерела енергії змінюють не тільки технології генерації електроенергії, а й попит на кадри в секторі енергетики. Згідно з прогнозом Ernst&Young, реалізація амбітної мети щодо підвищення частки відновлюваної енергетики в ЄС з 27 до 35% може до 2021 року збільшити зайнятість тільки в сонячній енергетиці до 175 тисяч осіб.

В Україні ситуація інша: змінюються вимоги до експертизи технічних фахівців. Одним із прикладів такої трансформації стала посада головного аналітика на одній із зелених станцій ДТЕК ВДЕ – ДТЕК Нікопольської СЕС.

"Професія для України нова, у західних країнах вона більш популярна на великих електростанціях і називається "performance engineer". Ми єдина компанія в Україні, яка застосувала унікальний для національного енергетичного ринку досвід: ми самостійно вивчаємо, адаптуємо, розробляємо і впроваджуємо процедури, методи аналізу та інструкції згідно з міжнародними стандартами", – пояснює Павло Топорков, головний аналітик ДТЕК Нікопольської СЕС.

Зазначимо, що за рік близько 8 тисяч родин перейшли на сонячні панелі. Відповідно, на початок 2021 року таких родин вже майже 30 000. Загальна потужність всіх сонячних електростанцій в приватних домогосподарствах – 780 МВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві 2020 року на 20% збільшилася кількість домашніх сонячних електростанцій — до 222 штук. Водночас областю-лідером зі встановлення СЕС є Дніпропетровська область.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів