22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день shutterstock

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Катерина Бєлоусова

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

У світі 22 березня відзначають День Води, який проходитиме під гаслом "Використання води для миру". Цей день використовується для пропаганди сталого управління ресурсами прісної води та покликаний сприяти досягненню шостої Цілі сталого розвитку ООН.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачі цікаві факти про цей день та важливість прісної води для життя на планеті.

Всесвітній день води започаткували у 1993 році.

"Вода для миру" – саме таким сьогодні є заклик ООН до світу. Удар по гідроспорудах ДніпроГЕС – саме такою сьогодні є відповідь росії, як країни-учасниці ООН. Росіянам замало лиха, яке вони накоїли, зруйнувавши Каховську ГЕС та позбавивши цим мільйони українців одного з ключових прав кожної людини – права на питну воду. Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень. І з кожною такою атакою цифри збільшуються", – розповіли у пресслужбі Міндовкілля.

Прісна вода є основою життя людей та всіх організмів на суші, навіть тіла людей на приблизно 60% складаються з цього елемента. Саме вода, яку дають річки та озера дозволила людству розвивати цивілізацію, а саме вирощувати їжу, виробляти різні матеріали, транспортувати їх тощо. Окрім того, саме прісна вода має стати джерелом для виробництва водню – палива майбутнього на яке покладаються уряди під час зеленого переходу та відмови від викопних енергоносіїв.

Відсутність достатньої кількості води, або її забруднення, створює певну соціальну напруженість. Так понад 3 мільярди людей у ​​всьому світі залежать від води, яка перетинає національні кордони. 

Окрім забруднення на водні ресурси сильно впливають зміни клімату, адже в багатьох регіонах світу зменшується кількість опадів та відступають льодовики. В той час як інші потерпають від повеней.

Важливість збереження водних ресурсів та стале користування ними важко переоцінити. Тому Всесвітній день води має об'єднати громади та країни навколо захисту та збереження нашого найціннішого ресурсу. Адже від доступної чистої води залежить не лише життя, але й здоровʼя людей, тварин та рослин.

Для України питання води є надзвичайно актуальним, оскільки за рівнем запасів доступних до використання водних ресурсів країна належить до малозабезпечених країн Європи та світу. Так, на одну людину в Україні в середньому припадає лише 1 тисяча м3 річкового стоку у рік, у той час, як за оцінкою Європейської Економічної Комісії ООН держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тисячі м3 на людину, вважається водонезабезпеченою. 

Окрім того, після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС, водосховище площею 2155 км2 обміліло. Україна втратила близько 15 мільйонів м3 прісної води, тобто 35-40% всіх своїх запасів. Такої кількості води вистачило б для потреб всіх українців протягом року.

Долучитися до збереження водних ресурсів може кожна людина. Для цього варто:

  • приймати душ замість ванни;
  • закривати кран під час гігієнічних процедур, наприклад коли чистити зуби;
  • полагодити протікаючі крани;
  • встановити економічний зливний бачок у туалеті та "розумні" крани;
  • мити посуд у раковині, що закривається, а не під проточною водою;
  • раціонально використовувати пральну машину;
  • замінити газон на природний лук;
  • сортувати сміття, адже виробництво нової продукції з вторинної, а не первинної сировини, потребує меншої кількості води;
  • долучитися до акції з прибирання річок та інших водойм, щоб зменшити їхнє забруднення, а також акції зі збереження лісів та боліт, які регулюють водний режим.

Нагадаємо, 21 березня у світі відзначаться Міжнародний або Всесвітній день лісів.

Теги:
Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури

Іспанія витратить $2,6 мільярда для боротьби з катастрофічним висиханням Каталонії
Іспанія витратить $2,6 мільярда для боротьби з катастрофічним висиханням Каталонії

Нові інвестиції допоможуть задовольнити потреби 3,3 мільйона людей у воді до 2030 року