21 березня відзначають Міжнародний день лісів Shutterstock

21 березня відзначають Міжнародний день лісів

Катерина Бєлоусова

1 гектар лісу за рік затримує до 100 тонн пилу

У четвер, 21 березня, у світі відзначаться Міжнародний або Всесвітній день лісів (World Forestry Day), який покликаний привернути увагу суспільства до важливості збереження лісів. Ліси відіграють важливу роль у житті всієї планети, адже виробляють необхідний кисень, поглинаючи парниковий вуглекислий газ, регулюють баланс води тощо. 

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів цікаві факти про ліси та важливість їхнього збереження.

Ліси є найбільшими поглиначами вуглецю та другим виробником кисню, після Світового океану. Також ліси зменшують рівень шуму та забруднення пилом. До прикладу, лісосмуга вздовж автодороги знижує рівень шуму на 11 децибел, а 1 гектар лісу за рік затримує до 100 тонн пилу, що спричиняє низку хвороб у людей. 

Ліс – це не лише дерева, а складна екосистема, яка поєднує травʼянисті та деревині рослини, гриби, комах, ссавців та інших тварин. Окрім живих рослин для лісу також важливі і мертві дерева, адже на них живуть гриби та комахи. Ці організми не лише переробляють деревину, замикаючи природний колообіг речовин, а й є їжею для інших мешканців лісу. Також дупла старих дерев є домом для птахів та ссавців. Ліси є домом для 80% усього біорізноманіття на суші. 

Основою будь-якого лісу є дерева і їхнє знищення призводить до загибелі цілої екосистеми. Так вирубка дерев змінює інтенсивність сонячного світла та мікроклімат, що призводить до зникнення трав та квітів. Їхнє місце швидко займають інвазивні (чужорідні) види та рудеранти, так звані бурʼяни. Це призводить до деградації екосистеми, її знищення та переродження в іншу.

Щороку у світі зникає понад 13 мільйонів гектарів лісів, що дорівнює розміру Англії. Ліси вирубують для збільшення площ сільськогосподарських земель, прокладки нових доріг та видобутку корисних копалин. Деревину використовують як сировину для виробництва паперу, меблів тощо. Окрім запланованих вирубок лісу, дерева знищують і чорні лісоруби.

Також ліси стають жертвами зміни клімату, адже інтенсивність і кількість хвиль спеки збільшується, а кількість опадів – зменшується. Це посилює жаркі та сухі умови, які допомагають пожежам поширюватися швидше, горіти довше та лютувати інтенсивніше. 

Окрім того, лісові пожежі спричиняє необережне поводження з вогнем та варварська українська практика спалювання сухостою. Вогонь від такого господарювання легко виходить з-під контролю та охоплює гектари екосистем, зокрема лісів.

Окремою загрозою для лісів України є бойові дії, через які пошкоджено близько третини лісів. Окрім того, окупанти навмисно підпалюють ліси та використовують дерева для будівництва фортифікаційних споруд навіть на заповідних територіях.

Однак допомогти лісам вижити може кожен. Для цього варто: 

  • почати сортувати відходи паперу, адже 100 кг макулатури рятує 1 дерево, а переробка дозволяє також зменшити кількість води та енергії під час виробництва;
  • надавати перевагу  товарам з переробленого паперу, цифровим чекам замість традиційних;
  • відмовитися від непотрібного паперового пакування;
  • повторно використовувати поштові коробки;
  • перейти на електронні версії документів, наприклад сканувати, а не копіювати їх;
  • використовувати обидві сторони аркуша під час друку;
  • дотримуватися пожежної безпеки у лісах та не залишати у природі сміття, особливо скла, що може спрацювати як лінза і спричинити пожежу;
  • долучитися до акції з висадки дерев.

Нагадаємо, у світі 20 березня відзначають перший Міжнародний день Землі, який покликаний повернути увагу до дива життя та потребі спільних зусиль для збереження ресурсів планети.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік