20 промислових гігантів Словенії інвестують €450 мільйонів у декарбонізацію до 2030 року shutterstock

20 промислових гігантів Словенії інвестують €450 мільйонів у декарбонізацію до 2030 року

Катерина Бєлоусова

Основними перешкодами декарбонізації вважають громадську думку, нечітку законодавчу базу та тривалі процедури впровадження нових технологій

У Словенії 20 енергоємних підприємств планують інвестувати €450 мільйонів у проєкти з декарбонізації до 2030 року.

Компанії підтримують енергетичний перехід і готуються до нього, але потрібують допомоги уряду, повідомляє Balkan Green Energy News.

Генеральна менеджерка Торгової палати Словенії Весна Нахтігаль сказала, що країна має великий потенціал у виробництві електроенергії, який можна використати для забезпечення потреб енергоємних галузей.

В матеріалі розповіли, що Словенія також має значний потенціал у зменшенні споживання електроенергії. Для цього країні потрібно уникати імпорту вуглецевоємних матеріалів. Адже промисловість Словенії є однією з найбільш екологічних в Європі.

Представники словенської промисловості вважають, що є великий потенціал у зменшенні споживання електроенергії завдяки розвитку циркулярної економіки, нових технологій та уловлювання вуглецю.

“Основними перешкодами є громадська думка, яка поки що не визнає відходи сировиною, нечітка законодавча база та тривалі процедури впровадження нових технологій”, – розповіли у матеріалі.

Зазначається, що Стратегічна рада з енергетичного переходу ухвалила три висновки:

  • Галузь має плани, бачення та проєкти щодо переходу до нульових викидів вуглецю. До 2030 року 20 енергоємних компаній інвестують понад €450 мільйонів у декарбонізацію;
  • Компанії хочуть діалогу з особами, які приймають рішення, а також підтримки уряду в діяльності, тому комісія заохочує всіх акціонерів брати участь у підвищенні обізнаності громадськості про термінові інвестиції в енергетичну інфраструктуру та внутрішні джерела енергії для досягнення енергетичної незалежності;
  • Основними вузькими місцями декарбонізації є фінансування, охорона навколишнього середовища, отримання дозволів, законодавство та брак робочої сили та знань.

Нагадаємо, Євросоюз та 35 країн офіційно відкрили Кліматичний клуб – інклюзивну платформу для підтримки ефективної декарбонізації промисловості.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, європейська металургійна промисловість, зокрема чорна та кольорова ініціювала процес створення власного "шляху зеленого переходу" (Transition Pathway) у співпраці з Єврокомісією. 

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС