170 країн домовилися про боротьбу з пластиковим забрудненням

170 країн домовилися про боротьбу з пластиковим забрудненням

Катерина Бєлоусова

Угода повинна допомогти стримати глобальне потепління і позбавити світ від залежності від пластику

На конференції ООН у Парижі, Франція, понад 170 країн погодилися розробити початковий проєкт пластикової угоди щодо припинення забруднення.

Документ мають підготувати до наступної конференції у Кенії у листопаді 2024 року, щоб узгодити остаточні умови,  повідомляє Earth.Org.

Зазначається, що екоспільнота привітала такий результат, однак висловила занепокоєння тим, що нафтова галузь може чинити певні перешкоди. Так коаліція "високоамбітних" урядів на чолі з Норвегією та Руандою прагне повністю покінчити із забрудненням пластиком до 2040 року шляхом скорочення виробництва. Однак низка країн, зокрема США, росія та Китай, прагнуть менш амбітної добровільної системи, а саме встановлення власних рамок та правил щодо виробництва пластику.

shutterstock

"Настав час покласти край епосі пластику, але з цьоготижневих переговорів INC2 стало зрозуміло, що нафтовидобувні країни та індустрія викопного палива зроблять усе від них залежне, щоб послабити Глобальну угоду щодо пластику та відстрочити процес", – заявили у Грінпіс, додавши, що угода повинна допомогти стримати глобальне потепління в межах 1,5℃ і позбавити світ від залежності від пластику. 

В матеріалі розповіли, що нафтохімічні компанії дедалі більше залежать від виробництва пластику, оскільки світ відходить від викопного палива. Так представники Американської хімічної ради запропонували рішення, які безпосередньо не впливають на виробництво, а охоплюють управління відходами та переробку.

Зазначається, що розробки першого міжнародного, юридично обов’язкового договору про забруднення пластиком розпочалися у лютому 2022 року в Найробі, Кенія. Так Асамблея ООН з навколишнього середовища схвалила знаменну резолюцію про заснування першого у світі міжнародного договору про забруднення пластиком. Угода вважалася найзначнішою багатосторонньою екологічною угодою з часів Паризької угоди 2015 року.

shutterstock

В матеріалі підкреслили, що наразі у світі щороку утворюється понад 300 мільйонів тонн пластикових відходів, а у 1950 році цей показник сягав 2 млн тонн. За прогнозами, до 2040 року ця кількість подвоїться. 

“Ця екологічна проблема, що експоненціально зростає, пов’язана зі зростанням забруднення повітря та моря. За оцінками, приблизно 40% поверхні океану вкрито пластиковим сміттям, що впливає на понад 800 морських і прибережних видів через ковтання та заплутування. Якщо наше споживання та поведінка щодо пластику триватиме, вчені попереджають, що вже до 2030 року в океані буде більше пластику, ніж риби”, – зазначили в Earth.Org.

Спільний звіт некомерційної організації Defend Our Health і кампанії Beyond Petrochemicals від Bloomberg Philanthropies показав, що промисловість напоїв стоїть за великою часткою глобального пластикового сміття. Так PET-пляшки спричиняють небезпечне хімічне забруднення на кожному етапі свого життєвого циклу. Компанії з виробництва напоїв, такі як Coca-Cola , PepsiCo та Nestlé, є одними з найбільших у світі забруднювачів пластику, що виробляють понад пів трильйона пластикових пляшок щороку, тобто майже мільйон за хвилину.

Нагадаємо, дослідження Greenpeace показало, що переробка пластику – тупикова стратегія, адже з кожним роком кількість пластикових відходів зростає, переробка – скорочується, а більшість відходів їй не підлягає.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP) показало, що глобальне забруднення пластиком може скоротитися на 80% до 2040 року, якщо вжити низку заходів.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки