16 вересня відзначають Міжнародний день охорони озонового шару Shutterstock

16 вересня відзначають Міжнародний день охорони озонового шару

Олена Яценьо

Кожен може допомогти у збереженні озонового шару

Щорічно 16 вересня у всьому світі відзначають Міжнародний день охорони озонового шару (Ozone Layer Protectional Day).

Про те, чому обрали таку дату, яка мета цього свята та який внесок України — читайте в матеріалі ЕкоПолітики.

Міжнародний день захисту озонового шару 19 грудня 1994 року проголосила Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй. Відзначають його з 1995 року.

Дату 16 вересня обрано в пам’ять про день розроблення в 1987 році Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар. Документ, створений відповідно до Віденської конвенції, був підписаний і набув чинності 1 січня 1989 року.

Головною метою відзначення цього дня є захист озонового шару за допомогою скорочення (або припинення) виробництва та споживання деяких хімічних озоноруйнівних речовин.

Озоновий шар — це бар’єр, який захищає нас від шкідливої дії ультрафіолетового випромінювання. Без нього життя на поверхні Землі не існувало б. Однак із розвитком промисловості озоновий шар почав розриватися та з’явилися "озонові діри". Найбільшу озонову діру діаметром понад тисячу кілометрів вперше виявили у 1985 році над Антарктидою.

Серед 36 країн, які підписали протокол, є і Україна. Віденську конвенцію наша держава підписала у 1985 році, а ратифікувала 1986 року. Відтак 20 червня 1988 року Україна приєдналася й до Монреальського протоколу.

Монреальський протокол — єдиний міжнародний документ, ратифікований усіма країнами світу.

Це міжнародний договір є прикладом ефективної співпраці країн, підтверджуючи той факт, що глобальні проблеми можуть розв'язуватися спільними зусиллями всіх країн, готових утілювати міжнародні угоди.

Зокрема, за 30 років після підписання протоколу вчені НАСА засвідчили, що озоносфера над Антарктикою відновлюється - з 2005 року виснаження озону зменшилося на 20 %.

Також вдалося заборонити виробництво та вжиток 100 видів хімікатів, які руйнують озоновий шар.

Учені підрахували: якщо країни, які підписали протокол, будуть його дотримуватися і в майбутньому, то можна сподіватися, що озоновий шар відновиться до 2050 року.

У пресслужбі Міндовкілля розповіли, який внесок робить Україна для збереження озонового шару. Зокрема, вжито таких заходів:

  • ухвалено перший базовий закон, який регулює господарську діяльність з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами, та низка регуляторних актів;
  • затверджено перелік товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, і квот на 2021 рік;
  • команда Міндовкілля спільно з міжнародними експертами працюють над створенням Єдиного державного реєстру операторів контрольованих речовин.

Є кроки, які може зробити кожен уже сьогодні:

  • перед придбанням кондиціонера, спліт-системи чи іншої охолоджувально-нагрівальної техніки, поцікавтеся, який вплив на клімат може мати це обладнання. Перевірте, яка речовина або суміш речовин використовується там в ролі холодоагента і чи має він озоноруйнівні властивості;
  • вчасно ремонтуйте та обслуговуйте холодильне обладнання, адже через його несправність у довкілля можуть потрапити шкідливі речовини;
  • перевіряйте склад освіжувачів повітря, лаків, фарб, спінювачів та розчинників. Якщо у їх складі ОРР та ГФВ — вони шкідливі для довкілля.

Нагадаємо, що основною темою цьогорічного Дня чистого повітря було "Здорове повітря, здорова планета", що вказує на медичний аспект проблеми забруднення повітря, особливо в умовах пандемії COVID-19.

Читайте також
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка

Над розробкою цього та інших нововведень у сфері охорони повітряного середовища працювало понад 30 профільних експертів

У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів