15 липня — час "Ч" для ключових екологічних питань у парламентській залі, — Маріковський РБК

15 липня — час "Ч" для ключових екологічних питань у парламентській залі, — Маріковський

Олена Яценьо

Нардеп представив інфографіку щодо ключових позицій законопроєкту про екологічний контроль

У четвер, 15 липня, Верховна Рада на позачерговому засіданні розгляне ключові екологічні питання, серед них — законопроєкти № 3091 "Про екологічний контроль" і № 4167 "Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності".

Украй важливо, щоб ці два законопроєкти в Раді підтримали. На цьому під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі наголосив Олександр Маріковський — нардеп від"Слуги народу" та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

"15 липня час "Ч" для ключових екологічних і природоохоронних питань у парламентській залі, завдяки зусиллям і розумінню президента ми маємо нарешті забезпечити та гарантувати конституційне право кожного громадянина на чисте та безпечне довкілля", — зазначив політик.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook він нагадав, що проєкт закону № 4167 "Про промзабруднення" в парламенті провалювали двічі, й висловив упевненість, що голосування № 3091 "Про екоконтроль", ініціатором якого є нардеп, відбуватиметься аналогічно.

"Лобі в парламенті дуже сильне й подолати його може тільки рішення президента поставити ці питання в порядок денний позачергової сесії як пріоритетні", — упевнений "слуга".

За його словами, ключову перепону до ухвалення законопроєкту про екоконтроль у першому читанні подолано. Зокрема, Антикорупційний комітет у своєму висновку зазначив, що обидва проєкти не містять корупційних ризиків, а всі зауваження можуть бути виправлені до другого читання.

Зазначимо, що законопроєкт № 3091 пропонує створити новий орган, який здійснюватиме контроль за дотриманням вимог і норм законодавства у сфері екологічного контролю, а чинний орган — Державну екологічну інспекцію — пропонують ліквідувати.

"Суспільство потребує рішучих реформ у сфері, і довіра до ефективності та незаангажованості контролю — шлях до чистого довкілля в країні; покарання забруднювача має бути співмірне заподіяній шкоді довкіллю і здоров’ю людини, а також компенсації їх відновлення", — сказав нардеп.

Маріковський зауважив, що Держекоінспекція через низку проблем має не найкращу репутацію сьогодні.

"У нас є історичний шанс проголосувати ці найважливіші законопроєкти заради життя і здоров’я наших із вами дітей!" — наголосив він.

Нардеп також представив інфографіку щодо ключових позицій законопроєкту про екологічний контроль.

Як писала ЕкоПолітика, Верховна Рада України збереться на два позачергових засідання — у вівторок, 13 липня, і в четвер, 15 липня. Саме четвер буде присвячений екологічним питанням.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради