14 екорішень для порятунку планети від глобальних криз Shutterstock

14 екорішень для порятунку планети від глобальних криз

Катерина Бєлоусова

Маловідомим, але потужним рішенням може стати перетворення теплової енергії океану

Члени Технологічної ради Forbes підготували ТОП-14 найперспективніших екологічних технологічних рішень, які потенційно можуть допомогти у боротьбі зі зміною клімату.

Ці розробки дозволять знизити викиди парникових газів, а також сприятимуть сталому розвитку, повідомляє Forbes.

  • Онлайнові урядові та бізнес-послуги

В матеріалі зазначили, що уряди та підприємства повинні зосередити свої зусилля на наданні послуг онлайн. Це допоможе заощадити енергію на пересуванні, а також знизити викиди від експлуатації будівлі.

  • Громадська хмара

В матеріалі наголосили, що приватні центри обробки даних не можуть забезпечити оптимальні умови живлення, охолодження та площі приміщення. Також такими хмарами зможуть користуватися багато клієнтів. 

  • Електромобілі

Експерти вважають, що електромобілі мають потенціал для значного зменшення вуглецевого сліду та пом’якшення наслідків зміни клімату. Адже транспортний сектор є одним із найбільших джерел глобальних викидів парникових газів.

  • Вертикальне землеробство

Зазначається, що вертикальне землеробство потребує мінімальної кількості води та енергії та може давати вищі врожаї з одиниці землі. Такий підхід до виробництва їжі є більш сталим та енергоефективним. Окрім того, вертикальне землеробство дозволяє вирощувати їжу в районах з обмеженою орною землею.

  • Веб-оптимізація

Генеральний директор Mathison Projects Inc. Джейкоб Метісон пояснив, що зображення та відео, опубліковані в інтернеті, потребують значної кількості енергії та даних. Веб-оптимізація допоможе зробити сайти більш екологічними без втрати якості користування мережею.

  • Системи накопичення енергії

Зазначається, що системи накопичення енергії дозволять накопичувати надлишок енергії та зменшать залежність від традиційних джерел енергії. Розробка цих технологій може зменшити викиди парникових газів, знизити витрати на енергію та забезпечити стабільну та надійну енергію. 

  • Віртуальні конференції

“Найекологічніший транспорт – віртуальний! Замість того, щоб вимагати особистої присутності на зустрічах, дозвольте віртуальну присутність”, – сказав віцепрезидент з технологій Bottle Rocket Люк Уоллес.

Він підкреслив, що подача документів на отримання дозволів в онлайн-форматі, онлайн-засідання та інші дистанційні заходи максимально економлять ресурси планети.

  • Технологія Smart Grid

В матеріалі пояснили, що Smart Grid — це застосування передових датчиків, систем зв’язку та керування для підвищення сталості та ефективності електричної мережі. Технологія дозволить комунальним підприємствам відстежувати та контролювати потік електроенергії в режимі реального часу, що може мінімізувати її витрати, підвищити сталість системи та використовувати більше відновлюваних джерел енергії. 

  • Воднева технологія

Члени Технічної ради вважають, що водень має потенціал для реальних змін в енергетичному секторі та транспорті.

  • Геотермальна енергетика

Зазначається, що геотермальна енергія є більш “чистою” та сталою, ніж вітрова та сонячна. Так до гарячих підземних резервуарів закачується вода, яку потім використовують для виробництва електроенергії на геотермальній електростанції. Нафтова і газова промисловість має значні переваги у розвитку цієї технології.

  • Безповітряні шини

В матеріалі підкреслили, що такі шини не потрібно замінювати через проколи. Окрім того, вони не вибухають, що зменшить кількість заторів на дорогах та аварій. Також вони потребують меншого технічного обслуговування.

  • Екологічне авіаційне паливо

Генеральний директор ZirconTech Андрес Зуніно наголосив, що таке паливо допоможе зменшити викиди від авіації до 80%. 

  • Перетворення теплової енергії океану

Зазначається, що технологія перетворення теплової енергії океану (OTEC) може мати значний вплив на виробництво енергії. Адже вона використовує різницю температур між теплими поверхневими водами океану та холодними глибинними водами. Це надійне джерело енергії, оскільки різниця температур океану є постійною та передбачуваною. 

  • Супутникові сонячні панелі

Головна операційна директорка Space Foundation Шеллі Брансвік пояснила, що супутникові системи відновлюваної енергії використовують сонячні панелі в космосі для збору та передачі чистої енергії на Землю, обходячи потребу в лініях електропередачі та зменшуючи вплив погоди на виробництво енергії. Ця технологія може забезпечити постійне джерело “зеленої” енергії, особливо для віддалених або недостатньо забезпечених регіонів, з додатковим потенціалом підвищення енергетичної безпеки та незалежності. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українська делегація представила 12 довкіллєвих стартапів на найбільшій у світі щорічній виставці споживчих технологій Consumer Electronics Show (CES) у Лас-Вегасі, США.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел