Екологічна катастрофа в Київському морі: стався масовий мор риби. Фото

Екологічна катастрофа в Київському морі: стався масовий мор риби. Фото

Зоряна Бердник

Берег водосховища засипало мертвою рибою

У Київському водосховищі (Київському морі) масово гине риба – трупи судаків розтягнулися на декілька кілометрів уздовж водойми, а також у мілководді.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Данило Сазонов, який опублікував також відповідні фото.

"Екологічна катастрофа на Київському водосховищі. Увесь правий берег від дамби ГЕС і кілометри на три вище Межигір'я (вище просто не плавали) усипаний мертвим судаком", — підписав фото очевидець.

За його словами, кількість загиблої риби навіть приблизно не піддається оцінці. Дохлих рибин близько трьох на один метр.

"На прибережних мілинах дохлі рибини 2−3 кг вагою висять вгору хвостами. <...> Сморід від тухлятини просто пекельний по всьому березі", — зазначив Сазонов.

Автор допису наголосив, що збиток від цієї ситуації вже є непоправним, а наслідки, особливо з урахуванням початку купального сезону, можуть бути абсолютно непередбачуваними.

Інші користувачі в коментарях до публікації написали, що мор риби в Київському морі спостерігають уже не перший день. За словами очевидців, риба вже тиждень як почала гинути. Припускають, що причиною замору є злив добрив.

На ситуацію відреагував начальник Управління Держрибагентства в Києві та області Володимир Мухін. Він написав, що дав розпорядження патрулю відреагувати на "масовий мор риби" й підготувати відповідні звернення.

Утім, за словами Мухіна, у Держрибагентства обмежені повноваження в цьому питанні, оскільки відомство вивели з підпорядкування Міністерства довкілля та передали під управління Міністерства аграрної політики та продовольства, а ситуація на Київському водосховищі, як зазначив чиновник, "більше стосується довкілля".

Водночас ведучий телеканалу "Трофей" про риболовлю зазначив, що це далеко не перший інцидент із рибою на водосховищі й причина може бути в іншому.

"На моїй пам'яті — це далеко не перший замор. Якби частіше бували на водосховищі, то знали б, що такі заморні явища відбуваються із завидною постійністю приблизно раз на 7-8 років. Хімія тут ні до чого. Проблеми закладено в надрах самого водосховища. Які саме - питання до іхтіологів. Судак найслабший і гине найпершим. Розв'язати питання можна лише спустивши водосховище, але це навіть теоретично неможливо", — написав Семен Олд.

Зі свого боку, екологиня Людмила Циганок зазначила в соцмережі, що ймовірною причиною замору риби може бути спека.

"Мілководне море (майже, як калюжа), вода прогрівається дуже сильно + бурхливий розвиток синьо-зелених водоростей, що активно поглинають кисень із води – і, як наслідок, риба задихається”, – припустила фахівчиня.

У коментарі ТСН у Київському рибоохоронному патрулі повідомили, що ситуація не настільки критична, як це описують у соцмережах.

"Одна з версій загибелі судака — після нересту риба виснажена та ослаблена, нині різко підвищилася температура, а судак дуже чутливий до таких коливань, і тому почав викидатися на берег. Але остаточну причину можна встановити лише після лабораторних досліджень", — розповів інспектор Київського рибоохоронного патруля Олексій.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що річка Недра, що протікає у Броварському районі, набула коричневого кольору, а згодом у ній почала масово гинути риба.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень