Україна не зможе виконати екологічних зобов'язань у межах НПСВ, документ потребує перегляду – Міненерго Shutterstock

Україна не зможе виконати екологічних зобов'язань у межах НПСВ, документ потребує перегляду – Міненерго

Олекса Франко

Міненерго ретельно вивчає питання перегляду нацплану

Ті зобов’язання, які Україна взяла в межах Національного плану щодо скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ), не відповідають нинішнім реаліям і потребують перегляду.

Таку заяву на форумі "Україна 30. Екологія" зробив заступник міністра енергетики України Максим Немчинов, коментуючи екологічні зобов’язання, які Україна взяла на себе під час підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

За його словами, головна причина цього полягає в тому, що нацплан складався на підставі даних 2012 року.

"Наше завдання – знайти спосіб і шлях, яким чином нам ці зобов’язання виконати, але, хочу сказати, що ті зобов'язання, які ми взяли на себе на той час, сьогодні трошки не відповідають дійсності. Тому що проєкт плану готувався та фактично був наданий до розгляду energy community (енергетичної спільноти – Ред.) у 2012 р. Тоді в нас ще не було війни, окупованих територій, а економіка розвивалася трохи іншим шляхом, і в принципі ті норми, які потрапили в цей нацплан, що сьогодні ми абсолютно чітко розуміємо, потрібно переглядати. Переглядати саме з погляду ситуації, яка в нас сьогодні склалася", – зазначив Немчинов.

Урядовець зазначив, що нині Міненерго ретельно вивчає можливість перегляду плану.

"Наскільки нам потрібно виконувати його в повному обсязі, шляхом екологічної модернізації? А чи не простіше було б замінити ті блоки, які в нас у плані підлягають екологічній модернізації, новою екологічною модернізацією? Можливо, це буде набагато краще для економіки та екології", – зауважив політик.

Немчинов також наголосив, що реалізація нацплану – це досить довготривалий і дорогий процес. Зокрема, у європейських країнах екологічну модернізацію було реалізовано до того, як почав працювати ринок електричної енергії, коли були можливі інвестиційні надбавки до тарифу, завдяки чому такі модернізації проводилися.

"Після того як запрацював в Європі ринок електричної енергії, багато європейських країн перейшли до процедури надання допомоги для здійснення таких екологічних модернізацій, тому що це досить дорогі модернізації. Наприклад, Німеччина витратила на екологічну модернізацію €19 млрд, Польща – €11 млрд, Чехія – €7 млрд. Якщо зіставляти з розміром генерації, то ми набагато більші, ніж Чехія, і перебуваємо на одному місці з Польщею", – заявив Немчинов, уточнивши, що Україна нині перебуває тільки на початковому етапі цього шляху.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент Володимир Зеленський сказав, що промисловість України вдасться модернізувати протягом 10-12 років. Водночас глава держави наголосив, що неможливо провести екомодернізацію за рік або навіть чотири роки, як це передбачено законопроєктом про промислове забруднення № 4167 для переходу на європейські норми забруднення.

Нагадаємо також, що на міністерській нараді ухвалили рішення про необхідність внесення змін у Національний план скорочення викидів.

Додамо, що українцям розповіли 10 фактів про Національний план скорочення викидів.

Читайте також
Міненерго розробляє новий Національний план скорочення викидів, — Галущенко
Міненерго розробляє новий Національний план скорочення викидів, — Галущенко

За словами міністра, наявний план не видається логічним і розумним

Україна не має ні концепції, ні бачення розв'язання питань НПСВ, – Плачков
Україна не має ні концепції, ні бачення розв'язання питань НПСВ, – Плачков

Водночас експерт бачить два шляхи розв'язання проблеми

Держава зобов'язана надати підтримку бізнесу щодо виконання НПСВ, – експертка
Держава зобов'язана надати підтримку бізнесу щодо виконання НПСВ, – експертка

Сьогодні роль і участь держави не виконано, зазначила Берзіна

У Національний план скорочення викидів внесуть зміни: деталі 
У Національний план скорочення викидів внесуть зміни: деталі 

Таке рішення прийняли на міністерській нараді, яка відбулася днями