В Україні запустять програму "теплих кредитів" для бізнесу на 10 млрд грн shutterstock

В Україні запустять програму "теплих кредитів" для бізнесу на 10 млрд грн

Романа Слісар

Проєкт передбачає не лише пільгові кредити для фізичних осіб, а й поширюється на промисловість, бюджетний сектор, транспорт та окремі ініціативи з розвитку біоенергетики

Держенергоефективності запропонує уряду програму підтримки енергоефективності на 2022-2026 рр. на суму 10 млрд грн.

Про це заявив в.о. голови агентства Костянтин Гура, передає Енергореформа.

"Оскільки програма "теплих кредитів" цього року завершується, ми розробили концепцію нової цільової програми на 2022-26 роки з підтримки енергоефективних заходів обсягом 10 млрд грн, яка б включала не тільки "теплі кредити" для фізичних осіб, а й поширювалася на промисловість, бюджетний сектор, транспорт та окремі проекти для розвитку біоенергетики", – повідомив Гура.

Як роз'яснив керівник Держенергоефективності, механізм роботи запропонованої програми по кредитах юридичних осіб буде відрізнятися від програми "теплих кредитів", що полягає в компенсації їх частини.

"Ми зараз розглядаємо можливість запуску такого механізму як зниження ставки кредиту, в даному випадку – на подвійну облікову ставку НБУ, яка на сьогодні становить 6,5%. Тобто стандартна ставка банку мінус 13%, якщо підприємець бере кредит на енергоефективність. Витрати банків компенсуватимуться з бюджету", – пояснив він.

За словами Гури, агентство погодило програму з усіма зацікавленими органами і зараз очікує узгодження з боку Міністерства енергетики.

"Після цього будемо засилати на уряд. Сподіваюся на його підтримку", – заявив чиновник, додавши, що подібна програма стимулювання енергоефективності дасть можливість не лише модернізувати житловий, бюджетний сектори, підприємства, а й позитивно позначиться на економіці, створюючи проекти, робочі місця, збільшуючи надходження до бюджету.

Він також допустив, що під ці цілі можуть бути використані надходження від податку на викиди СО2, які планується акумулювати у Фонді декарбонізації, законопроект про створення якого знаходиться в Раді.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, что Верховна Рада України в першому читанні ухвалила законопроєкт №4507 "Про енергетичну ефективність".

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"