Після 9 жовтня сфера утилізації небезпечних відходів в Україні буде паралізована, – PAEW shutterstock

Після 9 жовтня сфера утилізації небезпечних відходів в Україні буде паралізована, – PAEW

Ганна Велика

Спеціалісти вбачають у цьому чергову спробу монополізації ринку

Через несвоєчасну підготовку та прийняття нормативно-правових актів до Закону України №2320-IX “Про управління відходами”, а також через вкрай повільний темп видачі дозволів Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, 92% компаній, які мають ліцензії на поводження з небезпечними відходами, 10 жовтня їх втратять.

На цю актуальну проблему звернули увагу в Асоціації професіоналів довкілля (PAEW).

Фахівці розповіли, що на всю країну може залишитися лише 3 (!!!) ліцензіати з існуючих 37, які матимуть право приймати небезпечні відходи від утворювачів. Інші ж 34 суб’єкти господарювання свої дозволи втратять, оскільки 9 жовтня завершується строк дії декларацій про провадження видів господарської діяльності щодо здійснення операцій з оброблення відходів.

За словами президентки PAEW Людмили Циганок, в кожній області потрібен мінімум один ліцензіат. Вона наголосила, що в умовах війни, коли ворог завдає ударів по об’єктах підвищеної небезпеки, вчасна утилізація протермінованих агрохімікатів, відходів, які містять, наприклад, ПХВ, ПХД, стає вкрай необхідною.

Чому виникла така проблема

  1. Новий євроінтеграційний Закон України "Про управління відходами" значно розширив перелік суб’єктів господарювання, які мають отримувати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів.
  2. Міндовкілля разом із Кабінетом міністрів України підготували та затвердили Порядок видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів лише через 1,5 року (!!!) після прийняття згаданого закону, тому компанії фізично не встигали отримати дозвільні документи нового зразка на поводження з відходами.
  3. Запроваджений Кабміном у вересні експериментальний проєкт щодо спрощеного порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів поширюється тільки на обмежене коло суб’єктів і не включає поводження з небезпечними відходами.
  4. На думку спеціалістів Асоціації, існує “проблематика в процедурі отримання дозволу та у виконанні посадових обов’язків працівниками Міндовкілля”. Вони аргументують таке твердження, зокрема цифрами: станом на 30.08.2024 року суб’єкти подали 700 заяв на отримання дозволу. За цей час кількість прийнятих рішень про відмову – 548 (на розгляді 69), кількість рішень про видачу дозволу – 83.

“Тобто дозвіл видається лише відносно однієї з восьми поданих заяв суб’єктів господарювання, що може свідчити про безпідставність відмов у видачі дозволу, відмови з причин, раніше не зазначених у попередніх відмовах, недосконалості ЕкоСистеми тощо”, – говорять фахівці.

Окремо вони наголосили, що за даними Державної служби статистики України, потенційно дозвільною процедурою має бути охоплено до 10 тис. суб’єктів господарювання.

Тому у PAEW звернулися до уряду з проханням продовжити строк дії поданих суб’єктами господарювання декларацій про провадження видів господарської діяльності щодо здійснення операцій з оброблення відходів до 09 січня 2025 року.

Також в Асоціації просять Державну регуляторну службу України ініціювати перевірку Міндовкілля, яка стосуватиметься здійснення його повноважень щодо видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, та відповідним чином відреагувати на результати цієї перевірки.

Наприкінці березня ЕкоПолітика писала про те, що тільки 3 компанії в Україні змогли отримати ліцензії на поводження з небезпечними відходами.

У травні ми повідомляли, що з 9 червня звичайної декларації про відходи для підприємств буде недостатньо. Щоб працювати офіційно, необхідно буде мати дозвіл на операції з оброблення відходів. Оскільки його отримання є складним і тривалим процесом, більшість виробників з різних сфер – а це понад 8 477 підприємств – ризикують стати “нелегалами”.

Також ЕкоПолітика проводила власний аналіз та підрахувала, що такими темпами, як зараз, ліцензування управління небезпечними відходами триватиме ще 5 років.

Читайте також
Де у Львові та області здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові та області здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Спеціальний Екобус курсуватиме у четвер, п’ятницю та суботу

Міндовкілля з порушеннями видало ліцензію обробнику небезпечних відходів, – активісти
Міндовкілля з порушеннями видало ліцензію обробнику небезпечних відходів, – активісти

Громадськість закликали звернути увагу на заплановану переробку медичних відходів та слідкувати, чи дотримується підприємство законодавчих вимог 

Такими темпами, як зараз, ліцензування управління небезпечними відходами триватиме ще 5 років
Такими темпами, як зараз, ліцензування управління небезпечними відходами триватиме ще 5 років

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії