10 найбільших порушень у сфері довкілля за минулий тиждень shutterstock

10 найбільших порушень у сфері довкілля за минулий тиждень

Ганна Велика

Половина з них – незаконні рубки дерев, іноді – у дуже великих об’ємах

Щодня екоінспектори та правоохоронці фіксують та розслідують порушення вимог природоохоронного законодавства. Минулий тиждень не став виключенням.

ЕкоПолітика зібрала 10 найбільш вагомих протиправних дій за матеріалами Державної екологічної інспекції та обласних прокуратур.

  1. У Закарпатській області на території Лазещинського лісництва філії "Ясінянське ЛМГ" ДСГП "Ліси України" екоінспектори зафіксували незаконну рубку дерев невстановленими особами. Збитки від дій зловмисників склали 31 млн 295 тис. 726 грн.
  2. Інспектори Південно-Західного округу виявили порушників, які без дозвільних документів ловили рибу у лимані (озері) Алібей у межах Національного природного парку "Тузловські лимани" на Одещині. Розрахований розмір збитків – 15 млн 302 тис. 423 грн. Матеріали по справі вже направлені до суду.
  3. Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури через суд вимагають стягнути майже 4,9 млн грн шкоди через незаконне використання надр комунальним підприємством на Прикарпатті. Воно здійснювало водозабір підземних вод без спеціального дозволу на користування надрами і спричинило шкоду навколишньому природному середовищу.
  4. Інспектори у Вінницькій області спіймали “на гарячому” групу з 12 осіб. Вони, озброївшись бензопилами, трактором та іншими знаряддями, займалися масовою вирубкою дерев у межах лісосмуги між селами Степанівка та Гуменне. Екологи спільно з викликаною поліцією нарахували 290 (!) пнів різних порід та діаметрів. Усі знаряддя у правопорушників вилучили. За підрахунками, розмір шкоди від горе-лісорубів потягнув на кругленьку суму -  3 млн 82 тис. 739 грн.
  5. Прокурори Сарненської окружної прокуратури повідомили про підозру голові Спеціалізованого сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу. У 2020 році він умисно вніс неправдиві відомості у лісорубний квиток. Маючи дані про якісну та кількісну характеристику кожної лісової ділянки, в документі посадовець замість дозволеної санітарної рубки поодиноких дерев незаконно вказав "суцільно лісосічну рубку". Пізніше, на підставі цього підробного документа, працівники, яких найняв голова кооперативу, вирубали 487 дерев різних порід та різного діаметра. Цією неправомірною рубкою посадовець завдав державі збитків на понад 1,6 млн грн.
  6. На території ландшафтного заказника місцевого значення "Балка Мар'янівська", що на Запоріжжі, невстановлені особи зрубали 107 дерев породи в’яз до ступеня припинення росту. Розмір заподіяної шкоди -  1 млн 380 тис. 846 грн.
  7. Прокурори Коломийської окружної прокуратури звернулися до суду, щоб стягнути з приватного акціонерного товариства 1 млн грн збитків, завданих державі порушенням лісового законодавства. Компанія користувалася земельною ділянкою лісового фонду, але не забезпечила охорону та збереження лісу від незаконних рубок. Як наслідок – маємо 95 незаконно зрубаних дерев різних порід.
  8. Невстановлені особи, крім рубки дерев, на території ландшафтного заказника місцевого значення "Балка Мар'янівська" самовільно заготовлювали сіно. Спеціалісти нарахували збитків від цього правопорушення на суму 966 тис. 751 грн.
  9. Екоінспектори провели розрахунок збитків на суму 527 тис. 249 грн за засмічення невстановленими особами ґрунтової дороги відходами металургійного виробництва (гранульованим шлаком). Особливо прикро, що ця дорога знаходиться на території об'єкта природно-заповідного фонду – ботанічної пам’ятки природи місцевого значення "Балка Кринична" у Запорізькій області.
  10. Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Львівської обласної прокуратури повідомили про підозру 55-річному начальнику однієї з дільниць комунального підприємства Яворівщини. Він допустив неодноразове згромадження сміття за межами земельної ділянки, відведеної для обслуговування полігону твердих побутових відходів. Завдана шкода від забруднення земель оцінюється у майже пів мільйона гривень.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про організовану злочинну групу, яка діяла на Чернігівщині, й нарубала дерев на понад 11 млн грн.

Читайте також
Законопроєкт про реформу ДЕІ, яка триває вже 7 років, презентували представникам ЄС
Законопроєкт про реформу ДЕІ, яка триває вже 7 років, презентували представникам ЄС

Його доопрацювання після першого читання триває з 2021 року

За тиждень Держекоінспекція нарахувала більше ніж 54 млн грн збитків довкіллю
За тиждень Держекоінспекція нарахувала більше ніж 54 млн грн збитків довкіллю

Понад 35,1 млн грн із цієї суми – збитки від порушень на території м. Кривий Ріг

Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю