Чорнобиль у смартфоні: до 35-роковин аварії на ЧАЕС запустили віртуальний гід facebook.com/ChernobylApp

Чорнобиль у смартфоні: до 35-роковин аварії на ЧАЕС запустили віртуальний гід

Зоряна Бердник

Мобільний додаток уже доступний для завантаження

В Україні презентували перший офіційний мобільний застосунок Chornobyl App — інтерактивний віртуальний гід з AR-технологією, завдяки якій кожен охочий може "відвідати" зону відчуження.

Додаток створили до 35-х роковин із дня трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, повідомляє НВ.

Над створення додатка почали працювати ще два роки тому. Як прототип застосунка з доповненою реальністю розробники показали його в США на фестивалі Burning Man.

Розділи Chornobyl App

Додаток містить три розділи:

"Усвідомити" — про історію та культурну спадщину;

"Дослідити" — віртуальний гід зоною відчуження з детальною інформацією про ключові об'єкти;

"Наважитися" — розділ для тих, хто наважився на свою першу поїздку до зони відчуження. Тут інформація про підготовку до поїздки, правила поведінки в зоні тощо.

Що конкретно є в додатку

Застосунок Chornobyl App із технологією доповненої реальності для екскурсій містить:

  • новини, які стосуються Чорнобиля: конкурси фотопроєктів, запуски освітніх і дослідних платформ, нові дослідження про територію Чорнобиля;
  • фото, відео та 3D-моделі туристичних об’єктів у Чорнобилі з описами до кожного об’єкта; можна здійснити "прогулянку" зоною відчуження;

Завдяки AR-технології деякі об’єкти в зоні відчуження навіть "оживають", як-от мурал на одній зі стін біля Чорнобильської АЕС, що поряд із реактором. Ще один легендарний і колись засекречений владою СРСР об’єкт — радіолокаційну станцію Дуга — можна побачити з висоти пташиного лету.

  • дані про рівень забрудненості території станом на сьогодні та в 1986 році;
  • розсекречені документи з архівів КДБ;

Щоб зібрати та обробити такий великий масив інформації, розробникам довелося звернутися до державних структур, які вивчають тему Чорнобильської катастрофи: Національний музей Чорнобиля, Державне агентство з управління зоною відчуження тощо.

  • спростування поширених фейків про Чорнобиль.

Розробники кажуть, що тема Чорнобиля завжди була засекреченою, тому хотіли створити джерело правдивої інформації про зону відчуження.

"Щоб показати всьому світу, що ми тут маємо, ми проводили лазерне сканування наявних об’єктів. Це лише початок цього диджитального зберігання культурної спадщини Чорнобиля”, — ділиться кураторка цифрового артпроєкту ARTEFACТ Світлана Коршунова.

Також є вкладки з екскурсіями у Чорнобиль, фільмами, книгами, картинками й іграми про Чорнобиль, але там поки що немає інформації. Крім того, наводяться пояснення, як відвідати зону відчуження з подальшою можливістю купити квиток.

"У застосунку десь 150 матеріалів — це така собі Вікіпедія про Чорнобиль у кишені. Тут є аудіогіди, панорами 360, 3D-моделі, елементи доповненої реальності — коли можна буде відсканувати якийсь об’єкт і поставити його собі, умовно кажучи, на стіл”, — розповів один з авторів Chornobyl App Валерій Коршунов.

За словами розробника, цей застосунок допоможе туристам, які їдуть в Чорнобиль, а також тим, хто хоче більше дізнатись про зону відчуження, але не має можливості потрапити сюди персонально. Зокрема, це стосується школярів, яким цікава тема Чорнобиля, але через вікові обмеження закрита дорога у зону відчуження. Також це туристи, які не можуть приїхати до зони через карантин.

Мобільний додаток, створений компанією HUSPI спільно з громадською організацією "Європейський інститут Чорнобиля", уже доступний для завантаження на Android та iOS українською та англійською мовами. Він також може працювати в офлайн-режимі.

Зазначимо, що в Україні презентували також сайт, присвячений 35-й річниці Чорнобильської катастрофи. Ресурс містить інформацію про програму тематичних заходів.

Ще раніше ЕкоПолітика розповідала про те, що в Чорнобильської зони з’явився логотип, який зникне до 2064 року.

Читайте також
Україна у 2023 році витратила 2,11 млрд грн на утримання Чорнобильскої зони відчуження
Україна у 2023 році витратила 2,11 млрд грн на утримання Чорнобильскої зони відчуження

У 2024 році заплановано витратити 2,49 млрд грн на управління зоною відчуження

Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"

Це четверта монета з серії, яка присвячена відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника

Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України