Європа масово пішла під воду через зміну клімату. Фото, відео Mariusz Kula/via REUTERS

Європа масово пішла під воду через зміну клімату. Фото, відео

Ганна Велика

Цього разу першопричиною став шторм “Борис”

Потужні повені та зливи, з якими стикнулися європейські країни цими вихідними, спричинили масштабні руйнування та щонайменше 17 людських жертв у різних державах континенту.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Новини щодо найбільш значних наслідків негоди наразі надходять з 8 країн: Австрії, Польщі, Чехії, Румунії, Молдови, Словаччини, Угорщини та Німеччини. У багатьох із них влада була змушена задіяти армію та гелікоптери для укріплення дамб та евакуації мешканців підтоплених населених пунктів. Рух поїздів між багатьма країнами також паралізований. Про зміни руху потягів до Європи через повінь повідомляла у неділю й “Укрзалізниця”.

Всесвітня мережа прогнозування погоди, аналізуючи причини екстремальної повені у 2021 році у Європі, дійшла висновку, що ймовірність та інтенсивність повеней такого типу на континенті з кожним роком збільшується через швидке потепління клімату.

Австрія

У країні найбільше від негоди потерпає федеральна земля Нижня Австрія. У столиці Відні також напружена ситуація. Територію, що її оточує, оголосили зоною лиха. При цьому місцева влада оцінює ситуацію як "безпрецедентно екстремальну".

До ліквідації наслідків залучили понад 25 000 працівників екстрених служб за підтримки близько 2400 солдатів. Вже відомо про двох загиблих городян та пожежного.

Віденська газета Die Kleine Zeitung попереджає:

“Те, чому ми є свідками, – це наслідки мінливого клімату, зумовленого антропогенними факторами. Настав час тих подій, які свого часу з високою точністю передбачали вчені: екстремальні природні явища стають інтенсивнішими й трапляються все частіше. Те, що раніше відбувалося раз на сто років, тепер трапляється мало не раз на десятиліття”.

Журналісти зазначили, що зараз ми говоримо про глобальне потепління всього лише на 1,4 градуса, а за найгіршого сценарію глобальне потепління ще в цьому столітті може перевищити 4 градуси – з усіма катастрофічними наслідками.

“Вирішувати нам: чи зможемо ми повернути цю тенденцію назад – або ж підемо за тими казкарями, які досі заперечують як існування глобального потепління, так і його наслідки”.

Інше австрійське видання, Der Standard, з розпачем констатувало, що за два тижні до виборів в опитуваннях лідирує АПС – партія, яка заперечує антропогенну зміну клімату.

“У своїй передвиборчій програмі вона застерігає від "кліматичної істерії" і має намір знищити останні успіхи кліматичної політики. Боротьба з усім нібито чужим – від імміграції до трансгендерів – у рамках передвиборчої кампанії видається їй доцільнішою, ніж боротьба з глобальним потеплінням – попри загибель людей від спеки та ураганів, попри зруйновані будинки, знищені посіви, мільйонні збитки та хаос”.

На думку журналістів видання, більшість населення виробила політичний імунітет до кліматичної кризи.

“Схоже, що розмиті дороги легше перенести, ніж обмеження швидкості в 100 км/год на автобані”, – говорять вони.

Польща

На південному заході країни паводкові води річки Бяла зруйнували вали й греблі в містах Глюколази й Лендек-Здруй. Тисячі людей довелося евакуювати.

Дуже постраждало місто Клодзко. Його мер вже заявив, що місто "програло битву" з повенями й ситуація стала "критичною".

Місто Строне-Шльонські у Нижньосілезькому воєводстві опинилося під водою через прорив дамби на річці Моравка. Регіон через стихійне лихо став практично недоступним: наразі туди можуть потрапити лише екстрені служби.

Кількість загиблих у Польщі вже зросла до 5 осіб.

 

Відео з соцмереж.

Польська Gazeta Wyborcza не стримувала емоцій з цього приводу:

"Судячи з усього, польські політики недостатньо зрілі для того, щоб на тлі катастрофічних подій вийти за рамки партійної логіки, менше тріпати язиком – або навіть узагалі тримати рот на замку. Качинський [ПіС], вочевидь, вирішив, що його виборці потребують постійних вкидань ненависті, чим він їх регулярно і підгодовує – без урахування обставин”.

Журналісти вважають, що політики партії "Громадянська коаліція" змагаються і в тому, хто продемонструє більший рівень затоплення, – і тим самим скомпрометує ПіС, яка за час свого перебування при владі нехтувала будівництвом захисних споруд для запобігання паводкам.

bbc.co.uk

Фото: bbc.co.uk.

Чехія

У країні випала найбільша кількість опадів. Деякі регіони лише за 3 дні отримали їхню тримісячну кількість. Найгірша ситуація у двох північно-східних регіонах. Місто Есеник повністю відрізане від решти світу, оскільки під водою опинилися дороги та залізничні колії. Більшу частину міста Опава довелося евакуювати.

Проте празьке видання Hospodářské noviny зазначило, що попри всі збитки, влада Чехії краще справляється з катастрофічною повінню, ніж з аналогічними катаклізмами 1997 і 2002 років:

"Систему оповіщення було значною мірою покращено. Гідрологи, країна загалом, регіони та комуни швидко обмінюються інформацією та сповіщають громадян вчасно і точно. Звісно, не може не обійтися без помилок, як, приміром, у Богуміні, де вода прибувала вдвічі швидше, ніж передбачали фахівці. Але чого точно не трапиться ще раз, то це того, що сталося 2002 року, коли тодішній мер Праги Ігор Нємець заявив, що "ситуація краща нікуди", а за кілька годин по тому вода вже мчала тунелями празького метрополітену".

У країні наразі відомо про 1 загиблого та 7 безвісти зниклих.

Румунія

Міністр охорони навколишнього середовища країни Мірча Фечет повідомив Associated Press, що в деяких сильно затоплених районах випало понад 160 л дощу на 1 кв. м, що, за його словами, є рідкісним явищем.

Місто Липова недоступне з усіх боків. Наступна хвиля повені там ще очікується. У повіті Галац постраждали понад 5000 домогосподарств у 12 містах. Місцями вода піднялася до рівня 1,7 м. Через затоплення колодязів у регіоні є ризик зараження гепатитом А.

Кількість жертв повені зросла до 6.

facebook.com/igsu.situatiideurgenta

Фото: facebook.com/igsu.situatiideurgenta.

Молдова

Річка Бик вийшла з берегів. Зупинилося транспортне сполучення, затоплений Кишинівський театру опери та балету. Влада оголосила жовтий та помаранчевий рівні небезпеки.

Словаччина

У столиці країни Братиславі у суботу оголосили надзвичайний стан. За прогнозами, рівень води у Дунаї сягне піку у вівторок і може досягти навіть 9 м, повідомляє братиславський Új Szó.

Угорщина

Мер Будапешта Ґергій Карачонь говорить, що на угорську столицю "наближається найбільша повінь десятиліття". Влада готується зустрічати повінь та визначає найнебезпечніші місця.

Німеччина

Ситуація порівняно з іншими країнами залишається відносно спокійною. Наразі найбільше постраждали Верхня Баварія, Нижня Баварія та Верхній Пфальц. Тут затоплені окремі вулиці, місцями вода заповнила підвали.

Як раніше попереджала ЕкоПолітика, за розрахунками аналітиків, зміна клімату може вбити 14,5 мільйонів людей до 2050 року.

Також ми розповідали, що на думку дослідників, зміна клімату втричі збільшує ймовірність екстремальних лісових пожеж.

Читайте також
Зміна клімату та вирубка лісів спровокували катастрофічну повінь у Лівії – кліматологи
Зміна клімату та вирубка лісів спровокували катастрофічну повінь у Лівії – кліматологи

За нинішнього рівня потепління на 1,2°C такі катастрофи відбуватиметься раз на 300-600 років

У ЄС обмежили використання ще одного “вічного хімікату”
У ЄС обмежили використання ще одного “вічного хімікату”

Нові законодавчі рішення відбулися в рамках Регламенту REACH

Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт
Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт

На думку фахівців, ризики для нашої країни від впровадження нового вуглецевого мита є дуже суттєвими