У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля shutterstock

У ЄС запропонували заохочувати фермерів турбуватися про довкілля

Ганна Велика

Пілотні проєкти вже розробляються

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн закликала створити новий фінансовий інструмент для винагороди фермерів за захист природи.

Таку пропозицію вона зробила на DLD (Digital-Life-Design) Nature Conference – екологічній конференції, яка відбувалася 12-13 вересня у Мюнхені.

Посадовиця впевнена, що ЄС потрібні нові фінансові інструменти, щоб компенсувати фермерам додаткові витрати на сталий розвиток і винагородити їх за турботу про довкілля.

На думку фон дер Ляєн, це має бути "ефективна система винагород і стимулів" для надання грошей фермерам. За словами чиновниці, вона буде поєднуватися з "природними кредитами", щоб "створити ринок для відновлення нашої планети".

Компанії, які отримують вигоду від недоторканої природи – вона навела приклад чистої джерельної води та садів, що залежать від комах-запилювачів – повинні платити місцевим громадам за те, що вони зберігають їх недоторканими.

"Ми знаємо, що при правильних стандартах це може спрацювати, тому що ми робили це раніше. Тут, в Європі, ми вже маємо неймовірно ефективний ринок вуглецю", – пояснила президентка Єврокомісії.

Система “природних кредитів”, за словами політикині, надихається системою торгівлі квотами на викиди (СТВ) вуглекислого газу в ЄС. Вона навела приклад, що минулого року ціна на квоти на викиди CO2 в ЄС для енергетики та промисловості забезпечила скорочення викидів на 15%. СТВ також зібрала €180 млрд, які були реінвестовані в кліматичні проєкти та інновації. Урсула фон дер Ляєн впевнена, що "те ж саме має стосуватися і природних кредитів". Ці кредити стосуються захисту таких елементів природи як біорізноманіття, чисте повітря і вода.

У "стратегічних діалогах" фон дер Ляйєн, які велися протягом року із зацікавленими сторонами у галузі сільського господарства, їхні учасники дійшли висновку, що торгівля квотами на викиди вуглекислого газу для сільського господарства не є рішенням у короткостроковій чи середньостроковій перспективі.

Завершуючи свою промову, фон дер Ляєн сказала, що "ми інтенсивно працюємо з державами-членами над розробкою перших пілотних проєктів на підтримку цього процесу".

"Настав час винагородити тих, хто служить нашій планеті", – додала вона.

У квітні ЕкоПолітика розповідала, що Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів, щоб полегшити адміністративне навантаження на них. Пропозиція щодо пом’якшення правил Green Deal для аграріїв з’явилася у березні на тлі їхніх протестів по всій Європі протягом кількох місяців.

Читайте також
Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії
Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії

Багато європейських країн вважають, що вона втратила свою актуальність

Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк
Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк

Експерти дійшли висновку, що значні кліматичні ризики ЄС вимагають загальносистемної трансформаційної адаптації, яка включає реформування інституцій, законодавчої бази та галузевих стратегій

У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд