Такими темпами, як зараз, ліцензування управління небезпечними відходами триватиме ще 5 років Shutterstock

Такими темпами, як зараз, ліцензування управління небезпечними відходами триватиме ще 5 років

Ганна Велика

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

ЕкоПолітика вирішила проаналізувати динаміку видачі дозвільних документів Міндовкіллям у сфері поводження з небезпечними відходами та підрахувати кількість часу, необхідну, аби всі українські компанії, які працюють у цій царині, змогли ліцензуватися.

В Україні триває реформа сфери поводження з відходами, частиною якої є утилізація небезпечних відходів. Новий закон №2320-IX "Про управління відходами" вимагав від гравців ринку для продовження своєї діяльності до 9 січня 2024 року отримати ліцензії за новими європейськими правилами.

Але через невідповідність дій Кабінету Міністрів вимогам згаданого закону, станом на кінець січня в Україні не було жодної ліцензованої компанії з утилізації небезпечних відходів, адже попередні ліцензії на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами "втратили" свою чинність. Представники бізнесу також стикнулися з тим, що не можуть утилізувати такий тип відходів законним шляхом.

У лютому процес почав потроху рухатися. 1 лютого Міндовкілля видало ліцензію на право провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами компанії "ХАДО – ТЕХНОЛОГІЯ" та 2 лютого – НВК "УКРЕКОПРОМ". Третій дозвільний документ на управління небезпечними відходами вдалося здобути тільки через 2 тижні компанії “Центр управління відходами”. Загалом близько 200 компаній в Україні мали отримати нові ліцензії.

У червні Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України у своєму Telegram-каналі щотижня почало оприлюднювати кількість українських підприємств, які змогли отримати ліцензії на управління небезпечними відходами. На основі цих даних ми склали ось таку таблицю:

Тобто за 2 літні місяці ліцензії у Міндовкілля змогли отримати тільки 6 (!) компаній – це в середньому по 3 щомісяця!

Варто зазначити, що досить частими є випадки, коли компанії отримують ліцензії далеко не з першої спроби. Так, наприклад, “Центр управління відходами” отримав ліцензію з пʼятої спроби, а чотири його попередні заяви про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду.

Тепер, маючи швидкість видачі міністерством ліцензій, розрахуємо приблизну дату, коли всі зацікавлені компанії отримають цей дозвільний документ. Для цього беремо орієнтовну кількість зацікавлених бізнесів (200 операторів ринку послуг з утилізації небезпечних відходів), віднімаємо ті, які вже мають ліцензію, і ділимо на 3 – кількість компаній-щасливчиків, яким щомісяця вдається отримати дозвіл працювати легально.

В результаті маємо строк у ще приблизно 58 місяців або майже 5 років. На нашу думку, то трішки забагато і варто було б Міндовкілля прискоритися у реалізації свого “європейського довкіллєвого треку”.

У лютому ЕкоПолітика розповідала про те, що в Асоціації професіоналів довкілля заявили: публічні заяви чиновників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо можливості збирання та приймання небезпечних відходів без ліцензії не відповідають дійсності.

Читайте також
Міндовкілля з порушеннями видало ліцензію обробнику небезпечних відходів, – активісти
Міндовкілля з порушеннями видало ліцензію обробнику небезпечних відходів, – активісти

Громадськість закликали звернути увагу на заплановану переробку медичних відходів та слідкувати, чи дотримується підприємство законодавчих вимог 

Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок