Через 5 років у Каховському лісі можуть бродити олені й кабани, – еколог заповідника "Хортиця"  Dominic Culverwell/ the Kyiv Independent

Через 5 років у Каховському лісі можуть бродити олені й кабани, – еколог заповідника "Хортиця" 

Ганна Велика

Природа на місці техногенної катастрофи продовжує відновлюватися

Протягом року після того, як російські окупанти підірвали Каховську дамбу, рослини та дика природа повернулися на територію колишнього водосховища в таких об’ємах, яких не було з 1950-х років.

Про це, а також інші екологічні наслідки руйнування Каховської ГЕС кореспонденту Kyiv Independent розповів Михайло Муленко, в.о. завідувача сектору охорони природи Національного заповідника "Хортиця".

 

Як виник Каховський ліс

За його даними, за рік, що минув, на колишньому водосховищі проросло 1600 кв. км дерев тополі та верби. Краєвид не був таким пишним з того часу, як радянська влада затопила рівнину, щоб побудувати дамбу в 1956 році.

На превелике щастя, каже експерт, час атаки збігся з травневим запиленням верб і тополь, коли насіння розносилося застояними водами водосховища і тонуло в мулі. Після того, як вода пішла, насіння, яке все ще застрягло в мулі, почало проростати й швидко рости.

"Якби Каховську дамбу підірвали в березні або серпні, ситуація була б зовсім іншою і набагато гіршою", – додав Муленко.

Лише за рік найвищі саджанці досягли 5 м у висоту і налічують 20 рослин на квадратний метр. Нещодавні весняні повені тільки посприяли їхньому зростанню.

 

Яке біорізноманіття він має

Світлана Охріменко, заступник директора Національного заповідника "Хортиця", каже, що рослинність також повернулася на територію навколо острова.

Під деревами на північній стороні водосховища та на острові Хортиця фахівці Академії наук України визначили щонайменше 100 видів трав'янистих рослин і мохів, які формують нову екосистему.

Муленко прогнозує, що вже через 5 років, якщо умови залишаться незмінними, у лісі на місці Каховського водосховища можуть блукати дикі олені та кабани, що нагадуватиме його дорадянське життя, коли він був частиною Великого Лугу.

Результати є багатонадійними для регіону, який, як раніше попереджали експерти, може постраждати від опустелювання внаслідок катастрофи.

Різке зменшення рівня води у Дніпрі негативно вплинуло на водні об’єкти поблизу. Так, озера, що залишилися, зменшилися і більше не з'єднані з Дніпром, що спричиняє перегрів, від якого задихається водна фауна.

Нагадаємо, що до річниці трагедії ЕкоПолітика підготувала великий матеріал про екологічні наслідки підриву Каховської ГЕС.

Також у травні ми розповідали, що на місці колишнього Каховського водосховища відновлюються екосистема плавнів як стабільна і самодостатня природна система.

Читайте також
Річниця підриву Каховської ГЕС: екологічні наслідки підриву та як вона виглядає зараз
Річниця підриву Каховської ГЕС: екологічні наслідки підриву та як вона виглядає зараз

Як Україна оговтується після найбільшої штучної катастрофи ХХІ століття

Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення