Китай планує впровадити систему управління вуглецевим слідом до 2027 року shutterstock

Китай планує впровадити систему управління вуглецевим слідом до 2027 року

Ганна Велика

Це допоможе китайським виробникам покращити свою конкурентоспроможність на міжнародних ринках

Міністерство екології та навколишнього середовища Китаю розробило нову “систему управління вуглецевим слідом”, яка набуде чинності у 2027 році. Ця ініціатива передбачає встановлення стандартів для вимірювання викидів вуглецю для приблизно 100 ключових продуктів у китайській економіці з поступовим розширенням цього переліку.

Про це повідомляє Reuters.

Спочатку китайські стандарти розрахунків застосовуватимуться до продуктів з високим вмістом викидів, таких як вугілля та природний газ, а також експортних товарів, таких як сталь, алюміній, літієві батареї та електромобілі.

У китайському Мінекології сподіваються до 2030 року розширити інструкції до 200 продуктів.

Цей крок свідчить про те, що Китай працює над тим, щоб наздогнати законодавство ЄС, яке, за словами директора Інституту громадських і екологічних справ у Пекіні Ма Цзюня вже “встановило чіткі правила щодо вимірювання та оприлюднення вуглецевих слідів продуктів”.

Аналітики припускають, що ці розрахунки можуть зіграти ключову роль у зусиллях Китаю зі скорочення викидів, пов’язаних із виробництвом продукції, і уникнути торгової напруженості та високих імпортних тарифів згідно з новим податком на викиди вуглецю в Європейському Союзі.

У зв’язку з тим, що європейський механізм вуглецевого коригування імпорту (CBAM) набере чинності у 2026 році, країни за межами регіону почали хвилюватися щодо можливого удару по їхньому виробництву.

 

Для чого це потрібно?

Аналітики кажуть, що цей крок Китаю спрямований на те, щоб підготувати вітчизняні компанії до розрахунку своїх викидів. Встановлення таких стандартів допоможе китайським виробникам адаптуватися до нових регуляторних вимог і покращити свою конкурентоспроможність на міжнародних ринках. Очікується, що це також стимулюватиме інновації у сфері зеленої енергетики та сталого розвитку.

Також нова “система управління вуглецевим слідом” може стати початком у запровадженні власних правил щодо низького рівня викидів вуглекислого газу – китайського варіанту CBAM.

У документі Мінекології Китаю також йдеться про те, що країна приділятиме пильну увагу торговельній політиці, пов’язаній з викидами вуглецю, у всьому світі та сприятиме міжнародному узгодженню стандартів викидів вуглецю.

“Йдеться про вимірювання [викидів – ред.] науковим і справедливим способом”, — сказав Ма Цзюнь, чия організація зібрала базу даних про вуглецевий слід понад 2000 продуктів у Китаї.

Експерти вважають, що цей крок може стати прикладом для інших країн та сприяти глобальним зусиллям у боротьбі зі зміною клімату.

У лютому ЕкоПолітика писала про те, що Китай закликали провести серйозну реформу системи торгівлі квотами на викиди (СТВ), щоб посилити глобальну декарбонізацію, а також підготуватися до сплати вуглецевого мита CBAM. Раніше у Китаї запустили програму сертифікованого скорочення викидів (CCER), яка дозволяє компаніям певних галузей промисловості торгувати своїми показниками скорочення викидів вуглецю після добровільної участі у заходах з їхнього скорочення.

Читайте також
Україна вже зараз має домовлятися з ЄС про відтермінування CBAM, – Каленков
Україна вже зараз має домовлятися з ЄС про відтермінування CBAM, – Каленков

До повноцінного запровадження цього механізму залишилося трохи більше року

Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт
Під CBAM підпадають 20% товарів від загального експорту України до ЄС, – експерт

На думку фахівців, ризики для нашої країни від впровадження нового вуглецевого мита є дуже суттєвими

Стало відомо, як компанії ЄС готуються до повноцінного CBAM у 2026 році
Стало відомо, як компанії ЄС готуються до повноцінного CBAM у 2026 році

Необхідність купувати вуглецеві сертифікати неабияк ускладнить імпорт до Євросоюзу