Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє? shutterstock

Державний фонд декарбонізації: чекаємо на сумне майбутнє?

Олександр Побел

Державний фонд декарбонізації не може фінансувати кліматичні заходи

В Україні вже п’ятий місяць не може запрацювати Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації. Офіційно його запустили в роботу 1 січня поточного року, але фактично установа досі не працює.

Редакція ЕкоПолітики з’ясувала, що гроші в фонд надходять, але використати їх неможливо, тому що досі не готові підзаконні нормативно-правові акти. Зокрема, необхідно щоб Кабмін затвердив проєкт постанови "Про затвердження Порядку використання коштів державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації".

Мінінфраструктури разом з Держенергоефективності спільно працювали над створенням відповідного документа. У квітні проєкт постанови нарешті підготували та надіслали на затвердження в Уряд. Наразі він знаходиться на розгляді в Секретаріаті Кабінету Міністрів України.

Навіщо Україні Фонд декарбонізації?

Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації має запустити в Україні принцип "забруднювач платить". Він передбачає, що екологічні податки спрямовуються на заходи з енергоефективності та декарбонізації. Така норма існує в Регламенті Європейського Союзу про управління енергетикою і кліматичними діями.

За інформацією Мінінфраструктури, гроші Фонду декарбонізації планують витратити на такі заходи:

  • фінансування заходів та програм з енергоефективності, збільшення частки відновлювальних джерел енергії, скорочення викидів парникових газів;
  • компенсація витрат фізичних осіб та підприємств на енергоефективні заходи;
  • сплата боргів України за позичені гроші на енергоефективну модернізацію.

Скільки грошей в фонді?

Мінінфраструктури планувало залучити в установу близько 26 млн доларів. У квітні голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва заявила, що Фонд декарбонізації може виділити кошти на енергоефективні заходи та декарбонізацію в розмірі 1,5 млрд гривень.

Наповнення фонду, окрім екоподатку, може відбуватися коштом кредитів та грантів. Однак, за інформацією Міністерства Фінансів України, кредитні гроші в установу не залучали.

Кому віддадуть фонд після розділення Мінінфраструктури?

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Олександр Качура повідомив 8 травня, що депутати вирішили розділити Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури на два окремих відомства. За інформацією Української_правди, таке рішення підтримав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Тож, ймовірно, що міністерство таки розділять.

Як такі зміни вплинуть на роботу Фонду декарбонізації? Очевидно, що вони не сприятимуть швидкому початку фінансування потрібних заходів. Низька спроможність окремих державних інституцій звично заважає реалізовувати потрібні Україні проєкти. Тож амбітні заяви та плани щодо роботи Фонду декарбонізації поки що залишаються лише заявами та планами.

Як повідомляла ЕкоПолітика, низка експертів з екологічного середовища висловила сумніви щодо роботи Фонду декарбонізації.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Україні з’явиться Національна платформа декарбонізації.

Читайте також
Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі
Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Вони підкреслили вирішальну роль приватного сектора в стимулюванні інновацій та прискоренні інвестицій для переходу на чисту енергію

Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати
Фонд декарбонізації досі не запрацював: отримує гроші, але не може їх використовувати

Установа наразі не може виконувати завдання, задля яких була створена

У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості