Країни ЄС зменшили викиди від електрики та промисловості shutterstock

Країни ЄС зменшили викиди від електрики та промисловості

Катерина Бєлоусова

Велика Британія також зменшила викиди вуглецю на 2,4% у 2022 році

В Євросоюзі викиди від енергетики та промисловості, які регулюються вуглецевим ринком, скоротилися на 1,2-1,6% у 2022 році й сягнули 1,316-1,32 мільярда тонн CO2-еквіваленту.

Про це свідчать попередні дані в базі даних журналу транзакцій ЄС з 93% усіх установок, охоплених системою торгівлі викидами (ETS), та перевірених аналітиками Refinitiv і ICIS, повідомляє Reuters.

Зазначається, що близько 45% викидів парникових газів в ЄС регулюється ETS. Система покликана стримати глобальне потепління завдяки стягненню плати за право на викиди вуглецю. 

В матеріалі підкреслили, що попри зростання викидів в енергетичному секторі, вони буди компенсовані зниженням промислових викидів. 

Автори наголосили, що через повномасштабну війну в Україні багато країн ЄС почали спалювати більше вугілля для виробництва електроенергії, оскільки поставки російського газу скоротилися. Були також проблеми з виробництвом ядерної енергії у Франції. А високі ціни на газ змусили багато промислових компаній стримувати виробництво.

За словами аналітиків, викиди в авіаційному секторі, на який також поширюється схема, у 2022 році зросли на 77-84% порівняно з рівнями 2021 року, оскільки галузь почала відновлюватися після пандемії COVID-19.

За словами газового аналітика Refinitiv Яня Ціня, через зростання авіаційних викидів загальні викиди вуглекислого газу, охоплені ETS, різко зросли – на 0,2% порівняно з рівнями 2021 року до 1,366 мільярда тонн.

Зазначається, що Велика Британія також заявила про зменшення викидів СО2 на 2,4% (331,5 мільйона тонн) у 2022 році.

Нагадаємо, за даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) глобальні викиди вуглецю у 2022 році зросли до нового рекордного значення на 0,9%, тобто до понад 36,8 мільярда метричних тонн, що підводить світ до небезпечного рівня глобального потепління.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт консалтингової компанії Rhodium Group показав, що викиди парникових газів у США у 2022 році збільшилися на 1,3% (5,6 млрд тонн CO2-еквівалента), що суперечить цілям Паризької кліматичної угоди.

Читайте також
Європа скоротила викиди парникових газів минулого року на 5%
Європа скоротила викиди парникових газів минулого року на 5%

При цьому в світі у 2023 році викиди вуглекислого газу від спалювання викопного палива зросли приблизно до 37 мільярдів тонн

Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 
Швейцарська Climeworks відкрила найбільший у світі завод з видобутку CO2 з повітря 

Це вже друге комерційне підприємство прямого вловлювання повітря (DAC) цієї компанії в Ісландії

У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва