Європарламент схвалив введення тюремних строків та колосальних штрафів за екологічні злочини shutterstock

Європарламент схвалив введення тюремних строків та колосальних штрафів за екологічні злочини

Катерина Бєлоусова

Екологічні злочини є однією з найприбутковіших і швидкозростаючих сфер міжнародної злочинної діяльності з річним оборотом понад €200 мільярдів

Комітет з правових питань Європарламенту одноголосно проголосував за посилення санкцій для осіб, винних в екологічних злочинах, а саме штрафів до 10% обороту компанії та тюремного увʼязнення на строк від 4 до 10 років.

Оскільки всі політичні партії підтримують поправки, пленарне голосування в парламенті буде пропущено, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що євродепутати розширили перелік правопорушень у списку караних злочинів. До нього входитимуть:

  • незаконна торгівля деревиною;
  • незаконне виснаження водних ресурсів;
  • забруднення, спричинене кораблями;
  • порушення законодавства ЄС щодо хімікатів.

"Ми успішно домовилися про нульову толерантність до злочинів, які мають величезні наслідки для здоров’я людини та навколишнього середовища", – сказав головний переговорник парламенту щодо директиви ЄС з екологічних злочинів Тойн Мандерс.

В матеріалі підкреслили, що екологічні злочини є однією з найприбутковіших і швидкозростаючих сфер міжнародної злочинної діяльності з річним оборотом понад €200 мільярдів. Пропозицію щодо оновлення відповідної директиви Єврокомісія внесла ще у грудні 2021 року.

В матеріалі розповіли, що санкції передбачають, що:

  • компанії, визнані винними у злочинах проти навколишнього середовища, можуть отримати мінімальний штраф у розмірі 10% від їхнього середнього світового обороту за три попередні ділові роки;
  • винні особи можуть бути позбавлені волі на строк від 4 до 10 років, залежно від тяжкості;
  • компаніям можуть заборонити доступ до державного фінансування або відкликати їхні ліцензії;
  • порушникам доведеться відновити пошкоджене довкілля та виплатити компенсації жертвам відповідно до принципу "забруднювач платить".

Зазначається, що екологічні групи привітали позицію Європарламенту, яка є більш амбітною, ніж початкова пропозиція Єврокомісії. Зокрема щодо ширшого визначення екологічної шкоди та її впливу на здоровʼя людини.

"Цим голосуванням депутати Європарламенту демонструють, що вони визнають серйозність екологічних злочинів і розуміють, що наявність всеосяжної Директиви має вирішальне значення для того, щоб нарешті покласти край цій злочинній поведінці", — сказала керівниця політики WWF Одрі Шамбоде.

В матеріалі пояснили, що наступним кроком стануть тріалоги між Європарламентом, Єврокомісією та державами-членами ЄС. Очікується, що вони будуть важкими, через узгоджену протидію з боку держав-членів ЄС. Адже вони не звикли застосовувати санкції за такий вид злочинів.

Нагадаємо, президент Бразилії Жаїр Болсонар підписав указ про підвищення штрафів за екологічні злочини. Максимально можливий штраф зросте в 50 разів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила історичну резолюцію про негативний вплив війни на довкілля. Документ визначає поняття “екоцид” та додає його як новий злочин у Римському статуті Міжнародного кримінального суду.

Читайте також
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику
Скільки екологів за освітою у 2022-2023 роках випустила Україна: МОН оприлюднило статистику

Яку кількість фахівців довкіллєвих спеціальностей щороку готують українські ЗВО

Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд