IKEA звинуватили в купівлі деревини з білоруських колоній

IKEA звинуватили в купівлі деревини з білоруських колоній

Катерина Бєлоусова

Багато товарів IKEA роками виготовлялися з використанням примусової праці в білоруських в'язницях

Європейських меблевих гігантів IKEA, XXXLutz та інших звинувачують у порушенні ембарго на імпорт деревини та меблів з білорусі через війну в Україні.

Окрім того, частину такої продукції виготовляють з використанням примусової праці ув’язнених у колоніях, повідомляє активіст Святослав Амелін у Facebook.

Він висловив сподівання, що це додасть стимулів світу відмовитись нарешті від меблів з росіі та білорусії.

В матеріалі Politico зазначили, що продаж деревини відіграє важливу роль в економіці Білорусі, а ліси країни є державною власністю. 

Розслідування французького ЗМІ Disclose показало, що багато товарів, які продає шведський меблевий гігант IKEA, роками виготовлялися з використанням примусової праці в білоруських в'язницях. Наприклад, у 2019 році постачальник Ikea Mogotex придбав текстиль у колонії для неповнолітніх ІК-2. З 2006 по 2014 рік керівник колонії перебував під санкціями  ЄС через нелюдське поводження з політв’язнями. Люди, які працювали в ІК-2, отримували від 2 до 5 рублів на місяць, тобто менше ніж €2.

В матеріалі підкреслили, що режим  самопроголошеного президента білорусі Олександра Лукашенка змушує в’язнів, зокрема політичних, важко працювати, використовуючи їх як безкоштовну робочу силу. Багато з них були засуджені за участь у маршах, підтримку України чи критику Лукашенка.

Автори наголосили, що ЄС включив імпорт меблів з білорусі в пакет санкцій у квітні 2022 року.

За словами речника IKEA, у червні 2021 року компанія вирішила припинити розвиток будь-якого нового бізнесу в Білорусі через ситуацію з правами людини, адже не погоджується на порушення прав людини в своєму ланцюжку поставок. Проте війна в Україні та міжнародні санкції "пришвидшили" план виходу з білоруського ринку. IKEA розірвала контракти зі своїми білоруськими постачальниками в червні 2022 року.

В матеріалі зазначили, що це не перший скандал з IKEA. Так у 2012 році компанія визнала, що купувала продукцію, вироблену політичними в'язнями в колишній Східній Німеччині в 1970-х і 1980-х роках.

Нагадаємо, компанію IKEA підозрюють у використанні незаконної деревини з Карпатських лісів. Це викликало обурення швецької громади, а українська влада “не помічає” проблеми.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, провідні світові компанії, зокрема Google, Amazon, IKEA, Apple і Nestle, не досягають власних цілей у боротьбі зі зміною клімату і регулярно перебільшують або невірно повідомляють про свій прогрес.

Читайте також
На Запоріжжі судитимуть озброєне злочинне угруповання “чорних лісорубів” 
На Запоріжжі судитимуть озброєне злочинне угруповання “чорних лісорубів” 

Майже півтора року вони знищували захисні насадження на території Запорізького району

“Парк у Роздолі цінніший за палац”, – іноземні арбористи
“Парк у Роздолі цінніший за палац”, – іноземні арбористи

Обстеження дерев пам’ятки садово-паркового мистецтва профінансував Фонд Семена Обломея, загиблого українського захисника, який мріяв стати арбористом та доглядати за деревами в містах України

У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев
У Львівській області за 2 місяці висадили понад 5 млн дерев

Органи місцевого самоврядування також долучилися до озеленення територій