На Київщині знайшли понад 100 тисяч гектарів нових лісів shutterstock

На Київщині знайшли понад 100 тисяч гектарів нових лісів

Катерина Бєлоусова

Україна має використовувати будь-яку можливість, щоб відновити ліси

На Київщині виявили близько 102 тисяч гектарів самосійних лісів, які потенційно можуть використовуватися для відновлення українських лісів.

Їх виявили під час інвентаризації самозаліснених ділянок у цифровому форматі, що наразі проводиться по всій території країни, повідомляє Міндовкілля у Telegram.

“Через військову агресію рф Україна втрачає свої ліси. З 24 лютого майже 3 млн гектра лісу пройдені війною. Під окупацією та бойовими діями наразі близько півмільйона гектарів лісів, які ми можемо втратити. Тож сьогодні є розуміння, що ми повинні використовувати будь-яку можливість, щоб відновити наші ліси. Один зі шляхів – зберегти самосійні, які виросли за останні декілька десятків років на землях, виведених із сільськогосподарського використання”, – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Інвентаризацію спільно проводять Міндовкілля, Державне агентство лісових ресурсів та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру для виконання Закону "Про збереження лісів".

Під час інвентаризації на Київщині виявили 716 тисяч гектарів земель, що вкриті лісовою рослинністю. З них майже 102 тисячі гектарів самозаліснені, які потенційно можуть використовуватися для ведення лісового господарства.

В повідомленні пояснили, що для інвентаризації використовують ортофотоплани з відображеними межами лісової рослинності на певній території. На них накладають  межі лісогосподарських підприємств цієї території та визначають земельні ділянки, що не включені до їхнього складу. Також з них виключають землі природоохоронного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, водного фонду, промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони тощо.

“Ті площі, які залишаються після такого аналізу, і є потенційними ділянками для ведення лісового господарства”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в Україні територіальні громади протягом двох місяців повернули у лісовий фонд країні 11,4 тисячі гектар самосійних, тобто природних, лісів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №5650 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів", який покликаний, серед іншого, зберігати природні ліси.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік