Економісти розповіли про переваги “зелених” зернових коридорів для людей та клімату shutterstock

Економісти розповіли про переваги “зелених” зернових коридорів для людей та клімату

Катерина Бєлоусова

Ціль ініціативи – запобігти глобальній загрозі харчовій безпеці світу та створити взаємовигідні партнерства

Фахівці Центру економічного відновлення проаналізували економічний ефект від ініціативи “зелених” зернових коридорів, яку Україна представила на Конференції ООН зі зміни клімату (COP27).

За їхніми підрахунками, ініціатива дозволить збільшити виробництво зерна на 7-9% на рік та зменшити обсяг викидів вуглецю на понад 2 мільйони тонн, повідомляє Центр економічного відновлення у Facebook.

В матеріалі підкреслили, що, оскільки Україна є постачальником приблизно 9% світового обсягу пшениці, російська агресія спричинила глобальну продовольчу кризу. 

Економісти зазначили, що понад 90% українського зерна експортувалося через порти Чорного моря. Альтернативні шляхи експорту дорожчі, а також суттєво збільшують вуглецевий слід. 

“Тому Україна активно працює над ініціативою "Зелені зернові коридори", яку і представила на COP27. Ціль ініціативи – запобігти глобальній загрозі харчовій безпеці світу та створити взаємовигідні партнерства на кожному етапі ланцюжка постачання зернових культур”, – підкреслили автори.

Вони також додали, що Центр економічного відновлення допомагав Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів у підготовці до Конференції, а також в аналізі впливу “зелених” зернових коридорів на економіку та довкілля. 

“Завдяки Зеленим зерновим коридорам ми зможемо експортувати на 5-7% більше, таким чином частково покриваючи потреби вразливих до продовольчих криз регіонів за рахунок зростання експорту”, – пояснили економісти.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, однією з українських ініціатив на COP27 стане питання так званих "зелених" зернових коридорів.

Читайте також
В українській агрокомпанії розповіли, як адаптуються до змін клімату
В українській агрокомпанії розповіли, як адаптуються до змін клімату

Зокрема, на допомогу прийшли прогресивні технології

З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе
З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе

Фахівці знайшли чергову суперечність у природоохоронному законодавстві

Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату
Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату

З кожним роком його актуальність тільки збільшується

Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%