В Україні запровадили європейський екодизайн техніки: що зміниться shutterstock

В Україні запровадили європейський екодизайн техніки: що зміниться

Катерина Бєлоусова

Нові вимоги покращать енергетичних та екологічних характеристик обладнання

Кабінет Міністрів України вніс зміни до вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів відповідно до оновленого законодавства ЄС.

Уряд затвердив Постанову № 1222 “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 3 жовтня 2018 р. № 804 і від 27 лютого 2019 р. № 152”, повідомляє Держенергоефективності у Facebook.

В пресслужбі Держенергоефективності підкреслили, що це стало ще одним крок України у виконанні євроінтеграційних зобов'язань.

“Україна, отримавши статус кандидата на членство в ЄС, продовжує активно працювати над євроінтеграцією. Зокрема, Держенергоефективності розробляє технічні регламенти щодо вимог з екодизайну для техніки і обладнання, враховуючи сучасні європейські стандарти”, – йдеться у повідомленні.

Зміни стосуються:

  • технічного регламенту щодо системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, затвердженого постановою Уряду від 03.10.2018 № 804;
  • технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для малих, середніх та великих силових трансформаторів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 № 152.

В повідомленні пояснили, що встановлення вимог до екодизайну означатиме покращення енергетичних та екологічних характеристик обладнання, зокрема силових трансформаторів, що використовуються в мережах передачі та розподілу електроенергії або в промисловості. У майбутньому це стане додатковим внеском у зменшення енерговтрат та підвищення сталості енергосистеми.

В пресслужбі зазначили, що нові вимоги дозволять:

  • зменшити використання енергоресурсів при проєктуванні, виготовленні, використанні та утилізації обладнання;
  • не допустити на ринок України енергоємне обладнання із найбільшим негативним впливом на довкілля;
  • підвищити конкурентоспроможність продукції на міжнародному ринку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження впровадило вимоги ЄС до екодизайну та енергомаркування українського обладнання та техніки.

Читайте також
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.