На Київщині збудують 2 сучасних сміттєпереробних заводи за $117 мільйонів shutterstock

На Київщині збудують 2 сучасних сміттєпереробних заводи за $117 мільйонів

Катерина Бєлоусова

Заводи зможуть переробляти 470 тисяч тонн відходів на рік

На Київщині будівництво двох сміттєпереробних заводів для кластерного вирішення проблем з відходами трьох громад коштуватиме $117 мільйонів.

Це перший великий інвестиційний проєкт, який реалізують в рамках реформи управління відходами в Україні, повідомляє Міндовкілля в Telegram.

В повідомленні зазначили, що переважна частина обладнання на заводах буде українського виробництва, решта – європейського. Строк будівництва складе близько 18 місяців. 

Заводи збудують для Бориспільської громади та спільний для Броварської і Фастівської за межами населених пунктів. Разом вони зможуть переробляти 470 тисяч тонн відходів на рік.

“Унікальність заводів – у використанні одразу декількох технологій обробки. Зокрема, здійснюватиметься переробка органічних (харчових) відходів з подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів з виділенням ресурсоцінних матеріалів – металобрухту, скла та пластику”, – зазначили в повідомленні.

Наразі на території Бориспільської громади вже визначено земельну ділянку у 25 га, де будуть розміщуватися потужності. Фастівська громада займається оформленням документів для вирішення земельних питань. 

В пресслужбі Міндовкілля зазначили, що до кінця листопада 2022 року планують завершити перемовини із кількома європейськими інвесторами. Адже проєкт реалізовуватимуть із залученням кредитних коштів від європейських банків (70%) та приватних інвестицій (30%). 

Після цього відбуватиметься вибір проєктувальників та підрядників за тендерними процедурами європейських банків-інвесторів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Київщині у Бориспільській, Броварській та Фастівській громадах планують побудувати 2 сучасних сміттєпереробних заводи, які використовуватимуть одразу декілька технологій обробки та вироблятимуть біометан. Голова Міндовкілля Руслан Стрілець заявив, що цим проєктом Україна нарешті починає долати сміттєву навалу.

Читайте також
На Закарпатті планують побудувати 5 нових сміттєпереробних заводів
На Закарпатті планують побудувати 5 нових сміттєпереробних заводів

Вони покликані вирішити проблему зі збільшеними обсягами побутових відходів, які виникли через великий потік внутрішніх переселенців до регіону

В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік