Природоохоронці хочуть відновити природу острова Зміїний facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Природоохоронці хочуть відновити природу острова Зміїний

Катерина Бєлоусова

Також природоохоронці закликають створити в Одеській області нові заповідні території в місцях, що близькі до постраждалих на Зміїному, зокрема скелі та степи

Природоохоронці закликають уряд надати охоронний статус всій прилеглій до острова Зміїний акваторії та всій його території, що є домівкою для сотень рідких та червонокнижних видів тварин та рослин.

Більшість площі Зміїного вигоріла та зазнала потужних ракетних ударів, повідомляє “Українська Природоохоронна Група – UNCG” у Facebook.

Частина острова і акваторії мають статус загальнозоологічного заказника загальнодержавного значення з 1998 року. До його складу увійшла частина острова з прилеглою 500-метровою акваторією Чорного моря загальною площею 232 га.

На території острова вчені-біологи відмітили 197 видів квіткових рослин, 71 вид лишайників, 241 вид птахів, 2 види рептилій, 3 види амфібій та понад 300 видів безхребетних. Майже 70 видів занесені до Червоної книги України. В окремі роки на острові відпочиває до 45% видів перелітної орнітофауни України та сусідніх країн східної Європи. У морській акваторії поряд з островом зустрічається 58 видів риб (з яких 12 видів червонокнижні), 3 види дельфінів та 6 видів крабів, 4 з яких теж з Червоної книги.

Протягом багатьох років на території острова діяла науково-дослідна станція, де проходили практику студенти-біологи. Про острів написана не одна сотня біологічних праць і книг.

В матеріалі зазначили, що природа острова сильно постраждала, а отже видові списки для багатьох груп, що зустрічались на острові раніше, з 2022 року будуть значно меншими.

Також природоохоронці закликають створити в Одеській області нові території природно-заповідного фонду, зокрема в тих небагатьох місцях, де збережені екосистеми, близькі до тих, що постраждали на Зміїному: скелі та степи.

“До розробки пропозицій створення нових територій природно-заповідного фонду на Одещині запрошуємо науковців та активістів громадських організацій”, – зазначили в UNCG.

Нагадаємо, на Миколаївщині найцінніші природні оселища нацпарку “Бузький Гард” опинилися під загрозою затоплення, через плани НАЕК “Енергоатом” щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Київрада підтримала рішення щодо створення ландшафтного заказника на обох схилах Протасового Яру, за яке боровся громадський діяч Роман Ратушний.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.