Нова “зелена” таксономія може позбавити рф можливості фінансувати війну і шантажувати ЄС – Галущенко shutterstock

Нова “зелена” таксономія може позбавити рф можливості фінансувати війну і шантажувати ЄС – Галущенко

Катерина Бєлоусова

Розвиток газової галузі є диверсифікацією постачання, тобто реальною альтернативою російському газу

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що включення газу та атомної енергетики до "зеленої" таксономії дозволить Європі заміщувати російські енергоресурси.

На його думку, це реальна перспектива позбавити рф можливості фінансувати війну проти України і шантажувати ЄС, повідомляє Міненерго.

"Зараз час історичних рішень у міжнародній політиці. Енергетика не стала виключенням: нещодавно Європа дала зелене світло для інвестицій в атомну і газову галузі, включивши їх до "зеленої" таксономії. Це реальна перспектива відмовитись від російських енергоресурсів та позбавити рф можливості фінансувати війну проти України і шантажувати ЄС", – написав Галущенко у Facebook.

Адже розвиток газової інфраструктури, інвестиції у видобуток та побудова LNG-терміналів є диверсифікацією постачання, тобто реальною альтернативою російському газу.

Окрім того, продовження експлуатації придатних атомних блоків або будівництво нових за сучасними технологіями також замістить газ та вугілля на безвуглецеву енергію.

"Для України включення газу та атомної енергії до "зеленої" таксономії – це просто величезні можливості для розвитку галузі. Інвестиції у видобуток газу дадуть нам реальну можливість повністю забезпечити внутрішні потреби у цьому енергоресурсі, адже Україна має значні поклади як на суші, так і на чорноморському шельфі (який буде доступний після нашої перемоги)", – сказав міністр.

Він також додав, що розвиток газотранспортної інфраструктури дозволить переорієнтувати українську ГТС з російського транзиту на постачання газу з інших держав.

В матеріалі також зазначили, що до рішення по таксономії Україна вже мала домовленості про інвестиції з компанією Westinghouse у сфері атомної енергетики.

"Тепер українська атомна енергетика матиме ще більше перспектив для реалізації нашого потенціалу, зокрема й науково-технічного. Будівництво нових блоків дасть змогу і продовжити декарбонізацію енергетики, і збільшити експортний потенціал, і відкриє нові перспективи для водневої енергетики", – наголосив Галущенко.

Нагадаємо, Галущенко презентував інвестиційні проєкти відновлення енергосектору України на суму понад $120 млрд на Конференції з відновлення України у Лугано. Одним з найперспективніших напрямків він назвав атомну енергетику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європарламент 6 липня підтримав включення природного газу та атомних електростанцій до списку “зеленої” інвестицій.

Читайте також
Кабмін призначив Гринчук новою заступницею міністра енергетики
Кабмін призначив Гринчук новою заступницею міністра енергетики

В екологічній спільноті високо оцінюють її професіоналізм та експертність в галузі зеленої трансформації та зміни клімату

У Лугано представили інвестиційні проєкти енерговідновлення, зокрема атомні
У Лугано представили інвестиційні проєкти енерговідновлення, зокрема атомні

Першими з 9 нових атомних енергоблоків мають бути побудовані 2 блоки на Хмельницькій АЕС

Україна та Данія почнуть партнерство у сфері "зеленої" енергетики
Україна та Данія почнуть партнерство у сфері "зеленої" енергетики

Данське енергетичне агентство надаватиме консультації й технічну допомогу

У Мінрегіоні презентували законопроєкт щодо комплексної термомодернізації будівель
У Мінрегіоні презентували законопроєкт щодо комплексної термомодернізації будівель

Законопроєкт розробили спільно з міжнародними партнерами