Як допомогти бездомним тваринам вижити під час війни: 6 практичних порад UAnimals

Як допомогти бездомним тваринам вижити під час війни: 6 практичних порад

Олена Яценьо

В Україні зросла кількість безхатніх тварин

В Україні віддавна існує проблема з бездомними тваринами, а під час війни вона тільки загострилася: нерідко люди покидають своїх улюбленців і ті стають безпритульними.

Команда зоозахисної організації UAnimals дала кілька порад, як допомогти в такій ситуації нашим чотирилапим братам. Рекомендації вона опублікувала на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук".

1. Перше і найлегше, що ви можете зробити, — це годувати тварин. Нині вони потребують їжі, як ніколи, адже волонтери, які постійно їх годували та лікували, тепер або дуже зайняті, або залишили країну, або перебувають у бомбосховищах.

2. Якщо у вас є можливість — прихистіть тварину. Можливо, зараз і не найкращий час, щоб брати собі друга, але так ви врятуєте чиєсь життя. А навіть одне врятоване життя — це вже багато, упевнені зоозахисники.

3. Якщо ви підібрали тварину і хочете відвезти її до притулку в Україні, то спершу дізнайтеся в притулку, чи можуть вони сьогодні приймати нових тварин, адже багато з притулків нині переповнені та на межі виживання.

4. Підбирайте тварин і шукайте можливість їх передати до притулків у Польщі — дружня сусідська країна нині приймає наших тварин. Якщо ви їдете за кордон, то можете взяти тварину із собою й віддати її до притулку в Польщі, або якщо знаєте когось, хто їде — попросіть їх вивезти тварину (якщо люди мають місце). Також є волонтери, які вивозять тварин зі Львова у притулки в Польщі:

— забирають зі Львова та, можливо, інших міст західної України (з лінії фронту, Києва, Харкова, Одеси і т. д. — ні): +48 518 569 487;

забирають тільки зі Львова (з лінії фронту, Києва, Харкова, Одеси і т. д. — ні): +48 573 098 550;

— чат у телеграмі з допомоги тваринам (ветеринарна, питання виїзду, допомога щодо притулків).

5. Інформуйте ваших друзів і знайомих про те, що тварину нині вивезти дуже легко, що Європа приймає без ветеринарних паспортів, щеплень та чипів і що хвостики — такі ж діти й залежать від них, що без господарів вони не виживуть. Так ви зменшите кількість безпритульних тварин.

6. Допоможіть людям, у яких фінансові або інші труднощі й вони на межі покинути тварину — кормом, інформаційно, переноскою (якщо в них немає) тощо. Це теж зменшить кількість покинутих тварин.

Раніше ЕкоПолітика писала, як потурбуватися про домашніх тварин під час війни.

Читайте також
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин
На Києвщині у Обухівській громаді безкоштовно будуть вакцинувати тварин

Вакцинація буде відбуватися спеціалістами ветеринарної медицини

У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин
У Києві будуть виловлювати та стерилізувати безпритульних тварин

Не випускайте домашніх улюбленців на самовигул

У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин
У Гостомелі можна безкоштовно чіпувати та вакцинувати домашніх тварин

Коти повинні бути у переносках, а собаки у намордниках та з повідками

На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин
На Дніпропетровщині через війну збільшилась кількість тварин

На думку експертів, дикі тварини “вимушено мігрують” через війну