З'явився екологічний рейтинг областей України: Київ — найзабрудненіше місто Shutterstock

З'явився екологічний рейтинг областей України: Київ — найзабрудненіше місто

Олена Яценьо

Які області мають найбільші проблеми з довкіллям

Редакція журналу "Фокус" спільно з екологами підготували екологічний рейтинг областей України.

Це вже вп'яте журналісти разом з експертами презентували рейтинг стану довкілля в областях України. Його опублікували на сайті видання.

За результатами рейтингу, серед регіонів України Житомирщина виявилася найбільш екологічно чистою. Головною проблемою Житомирської області традиційно вважають сільськогосподарські підприємства та скупчення наземного транспорту. За словами місцевих екоактивістів, у цьому регіоні особливо проблемним є Новоград-Волинський район, де розташовані потужні промислові забруднювачі.

Найнебезпечнішими вчені назвали газові викиди сільськогосподарських підприємств, адже вони мають високий уміст азоту та метану. Друге джерело небезпеки в області — заводи та підприємства енергетичної галузі.

Друге місце в рейтингу за екологічністю посіла Чернівецька область. Рівень забруднення атмосфери в регіоні щорічно знижується. Не востаннє якість повітря покращують зелені насадження: за інформацією Чернівецької ОДА, минулої осені на Буковині висадили понад 1 млн дерев.

Головною екологічною проблемою області залишаються звалища. Утім, є і позитивні зрушення. У 2021 році Чернівці почали заробляти гроші на сортуванні побутових відходів.

На третьому місці в екологічному рейтингу опинилася Закарпатська область, яку називають відносно чистим регіоном. Проте певні екологічні проблеми регіону лишилися поза межами загальнодержавної системи моніторингу, зокрема забруднення повітря дрібнодисперсним пилом розміром 2,5 мкм.

Волинська та Рівненська області закривають першу п'ятірку.

Київ посів 16-ту сходинку в екологічному рейтингу, але оскільки в столиці за деякими показниками значення на два порядки відрізняються від середньостатистичних, було зазначено, що Київ — найзабрудненіше місто країни.

Наприклад, на 1 кв. км площі столиці випадає 52 681,7 кг небезпечних відходів за середнього значення по країні 881,4 кг/кв. км і 19 756,8 куб. м забруднених стічних вод, тоді як у середньому по Україні цей показник — 858,5 куб. м/кв. км.

Столиця — абсолютний чемпіон країни за забрудненістю повітря та кількістю відходів. Через це Київ регулярно входить до топу найзабрудненіших міст світу за версією порталу IQair, який досліджує якість повітря по всій планеті.

За словами еколога Олександра Соколенка, стан повітря міг би поліпшитися, якби кияни масово пересіли з автомобілів на громадський транспорт і велосипеди.

Ще одна проблема, на думку еколога, — хаотична і надмірна забудова столиці та її околиць житловими комплексами без належної інфраструктури.

Сумщина опинилася майже в самому кінці рейтингу. Одна з найактуальніших проблем довкілля в регіоні — поводження зі сміттям. Найпоказовішою є ситуація зі звалищем медичних відходів, що склалася ще в грудні 2020 року. Тоді жителі Старого Села біля Сум виявили звалище, де лежали просто неба використані маски і ПЛР-тести.

Найбільш неблагополучними областями в плані екологічної ситуації визнано Дніпропетровську та Донецьку. Це цілком очікуваний результат, оскільки саме там сконцентровано підприємства металургійної і коксохімічної галузей. Тож промислове забруднення повітря — давня проблема регіонів.

Головні територіальні осередки забруднення в Дніпропетровській області — Дніпро, Кривий Ріг, Кам’янське та Павлоград.

Зокрема, у Кривому Розі розташоване друге за потужністю в Україні джерело шкідливих газоподібних викидів — завод "АрселорМіттал". За даними природоохоронної громадської організації "Досить труїти Кривий Ріг", саме цей завод утворює 80% шкідливих атмосферних викидів.

Поза рейтингом редакція "Фокусу" вивчила екологічну ситуацію в Криму.

Журналісти зазначили, що з початку анексії ситуацію на півострові ускладнює дефіцит питної води, а також будівництво траси "Таврида", пісок і гравій для якої беруть із десятків кар'єрів, що порушує систему підземних вод і забруднює повітря.

Як складали екологічний рейтинг областей

Рейтинг базується на офіційних даних, які опублікували держустанови: Держстат, Держводагентство, Національний інститут раку. Оскільки статистичні звіти традиційно запізнюються, то під час складання рейтингу оперували цифрами за 2020 рік.

Для оцінки екологічної ситуації в регіонах було обрано шість критеріїв. За кожним із них вивели середнє значення по країні, з ним порівнювали ситуацію в кожній області. Усі бали вираховувалися з огляду на цей показник: середнє значення — 0 балів. Якщо ситуація в регіоні виявилася гіршою, ніж загалом по країні, нараховувалися бали з від’ємними значеннями, якщо кращою — з додатними.

Зазначається, що до уваги бралися хронічні проблеми регіонів: незадовільне поводження з відходами, зокрема з агрохімікатами, забруднення повітря та водойм.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Маріуполь, Кам'янське та Одеса стали лідерами серед усіх міст України із забруднення повітря.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%