В Україні можуть у рази збільшити штрафи за сміття: Зеленський зробив перший крок Сьогодні

В Україні можуть у рази збільшити штрафи за сміття: Зеленський зробив перший крок

Катерина Бєлоусова

Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами і зобов’язаний не заподіювати шкоду природі та відшкодовувати завдані ним збитки

Президент Зеленський відповів на петицію з вимогою збільшити суми штрафів за викидання сміття в недозволених місцях. Він погодився, що існуючі санкції за забруднення та засмічення вод і лісів недостатні.

Петицію надіслали Прем'єр-міністру Шмигалю для її подальшого опрацювання, повідомляє екоактивіст Артем Приходько у Facebook.

Володимир Зеленський вважає, що для всебічного вирішення проблеми це питання слід розглядати не лише через призму закону "Про відходи", але й застосувати правові механізми, які передбачені у законах "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про охорону земель" та інших нормативно-правових актах.

Він зазначив, що кожний громадянин не лише має право користуватися природними об’єктами, а й зобов’язаний не заподіювати шкоду природі та відшкодовувати завдані ним збитки.

Наразі за вчинення правопорушень у сфері охорони природи та використання природних ресурсів законодавством передбачена лише адміністративна відповідальність у виді штрафу, а за злочини проти довкілля штраф як вид кримінального покарання, обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, якщо це спричинило загибель людей, їх масове захворювання або інші тяжкі наслідки.

Президент Зеленський також підкреслив, що досягти відповідального ставлення фізичних та юридичних осіб до охорони навколишнього середовища виключно шляхом збільшення розмірів штрафів за вчинені правопорушення не можна. Через унормування суспільних відносин та здійснення відповідної політики держава виконує й інші, крім охоронної, функції – запобіжні (профілактичні), регулятивні, заохочувальні, виховні.

Він наголосив, що вирішення порушених у колективному зверненні проблем потребує комплексного підходу з урахуванням аналізу стану регуляторної діяльності, ефективності природоохоронного нагляду, результативності роботи правоохоронних органів, цільового використання коштів державного бюджету та моніторингу чинного законодавства України у зазначених вище сферах.

“З огляду на викладене, електронну петицію надіслано Прем'єр-міністру України Д. Шмигалю з проханням організувати опрацювання наведеної в ній інформації”, – написав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, українці підтримали вимогу щодо збільшення штрафу за сміття до 200 тисяч грн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент Зеленський підписав скандальний "ресурсний" закон: як зростуть податки з 1 січня.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів