ЄС хоче розширити дію CBAM на низку продукції: що підпаде під вуглецеве мито shutterstock

ЄС хоче розширити дію CBAM на низку продукції: що підпаде під вуглецеве мито

Валентина Гембарська

Претендувати на виключення з-під дії СВАМ можуть тільки ті торгові партнери, що мають прозорі політики ціноутворення на викиди вуглецю

В Європейському Союзі хочуть розширити дію CBAM (Carbon Border Adjustment Мechanism) на органічні хімічні речовини, полімери та водень, а отримані кошти спрямувати на допомогу найменш розвинутим країнам.

Про це заявив євродепутат Мохаммед Шахім, який є провідним доповідачем по СВАМ в Комітеті з питань довкілля Європарламенту.

Його доповідь проаналізувала координаторка комітету промислової екології й сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації Ольга Бойко на своїй сторінці у Facebook.

Вона описала основні зміни до драфту механізму прикордонного вуглецевого коригування:

  1. Окрім цементу, добрив, заліза, сталі, алюмінію та електроенергії, під сферу дії СВАМ пропонують включити органічні хімічні речовини, водень та полімери, які імпортуються в країни ЄС.
  2. Оподаткуванню будуть підлягати не лише прямі викиди СО2, що утворюються в процесі виробництва вказаних товарів, але й непрямі викиди, зокрема від використання електроенергії.
  3. Безкоштовні квоти на викиди парникових газів, доступні в рамках ринку торгівлі квотами в ЄС (EU ETS) в секторах, охоплених CBAM, будуть скасовані раніше – не в 2036 році, а вже у 2028.
  4. Перехідний період СВАМ, коли імпортери не матимуть фінансових зобов’язань, розпочнеться з 2023 року, але триватиме не 3, а 2 роки – і вже з 2025 року СВАМ має запрацювати у повному обсязі.
  5. Замість 27 національних органів у кожній країні ЄС пропонують створити один централізований орган, який буде розглядати та перевіряти CBAM-декларації, продавати CBAM-сертифікати імпортерам, тощо.
  6. Кошти, отримані від СВАМ, пропонується направити на фінансування заходів з декарбонізації у найменш розвинутих країнах.

"При цьому євродепутат відмітив, що CBAM має посилювати співпрацю ЄС з торговими партнерами, а не спричиняти конфронтацію. Водночас, претендувати на виключення з-під дії СВАМ можуть тільки ті торгові партнери, що мають прозорі та зрозумілі політики ціноутворення на викиди вуглецю. Орієнтовно, запропоновані зміни будуть обговорювати в Комітеті Європарламенту у лютому 2022 року, а голосувати в квітні", — прокоментувала Бойко.

За оцінками European Business Association, у разі запровадження СВАМ при ціні €55/т СО2, додаткові витрати українських імпортерів продукції цементної галузі становитимуть щонайменше 2,1 млн, хімічної галузі – €48,5 млн, а в металургії можуть сягнути €628,3 млн щороку.

Як повідомляла ЕкоПолітика, український бізнес щорічно втрачатиме по 396 млн євро з 2026 до 2030 року, якщо в Європейському Союзі запровадять CBAM. Внаслідок такого кроку з боку ЄС ВВП України скорочуватиметься на 0.08%/рік. Такий висновок зробили експерти Київської школи економіки (KSE).

Читайте також
Український бізнес пропонує заходи для порятунку економіки після запровадження СВАМ
Український бізнес пропонує заходи для порятунку економіки після запровадження СВАМ

Вітчизняні виробники шукають вихід: стратегії адаптації до вимог кліматичної політики ЄС

CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів
CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів

Компанії надавали інформацію щодо вуглецевого сліду, але їхня методика розрахунку не відповідала прописаній у СВАМ-сертифікатах

Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда