У Харківській області підприємству не дали вирубати ділянку лісу заради розширення бізнесу shutterstock

У Харківській області підприємству не дали вирубати ділянку лісу заради розширення бізнесу

Катерина Бєлоусова

Розробники прямо вказували на шкоду, що буде заподіяна тваринному світу водойми

Міністерство охорони довкілля України не дозволило збільшити площу одного з піщаних кар’єрів неподалік Безлюдівки у Харківській області, оскільки компанія не пройшла процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Заради її розширення власники планували вирубати дві великі ділянки лісу, повідомила організація з охорони довкілля “Українська Природоохоронна Група” у Facebook.

Звіт з оцінки впливу на довкілля проекту "Видобування пісків Безлюдівського родовища" був підготовлений із грубими порушеннями та не пройшов через міністерський контроль. 

Так, планована діяльність не передбачала заходів збереження середовища існування та умов розмноження тварин, збереження шляхів міграції тварин, а розробники прямо вказували на шкоду, що буде заподіяна тваринному світу водойми внаслідок планованої діяльності. 

Звіт не містив жодних досліджень впливу на Смарагдову мережу, на території "Нижня частина долини річки Уди", де б виконувалась планована діяльність та даних щодо впливів діяльності на ліси, розташовані навколо родовища. Також в ньому наводилися дані щодо шумового забруднення від планованої діяльності. Зі Звіту випливало, що біорізноманіття відчуватиме значне звукове навантаження, що змусить його покинути оселища, а для видів, що не можуть цього зробити, призведе до втрати умов життя та розмноження. 

У Звіті відсутня інформація про проведення досліджень впливу на види флори та фауни (в тому числі видів Червоної книги України та Резолюції 6 Бернської конвенції), що зустрічаються на території планованої діяльності, а також рослинних і тваринних угруповань.

Згідно з супутниковими знімками, поруч із зоною, на яку планували розширити кар’єр, розташовані рекреаційні об’єкти (пляжі та зони відпочинку). Необхідно було оцінити впливи планованої діяльності на ці об’єкти та на соціальне середовище. Але цього зроблено не було. 

“Окрім цього, діяльність могла призвести до значних змін у гідрології території: річка Студенок просто б перестала текти природним руслом і переносила б воду до річки Уди через територію кар'єру. І звісно, втрата кількох кварталів лісів з усією флорою та фауною навряд може вважатись природньо-дружнім підходом”, – сказано в матеріалі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні оновили державні будівельні норми щодо здійснення оцінки впливу на навколишнє середовище, які замінять попередню застарілу редакцію.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва