Мікропластик – чим він небезпечний і як від нього захиститися shutterstock

Мікропластик – чим він небезпечний і як від нього захиститися

Катерина Бєлоусова

Частинки мікропластика досить малі, що дозволяє його вдихати і ковтати з їжею

Екологічні активісти попереджають про небезпеку мікропластіка, який може потрапляти в організм людини з пляшок для води, дитячих іграшок і контейнерів для їжі.

Вплив таких частинок поки маловивчений, але ризики, пов'язані з такими пластиками, можуть бути серйозними – деякі дослідження пов'язують їх вплив з ризиком онкологічних захворювань і гормональними порушеннями, йдеться в публікації британського видання The Telegraph . А дослідження, проведені на тваринах, показали, що частинки впливають, серед іншого, на метаболізм, кишкові бактерії та імунну систему.

Найбільші частки мікропластика можна побачити неозброєним оком. Але більшість з них досить малі, щоб ми могли їх вдихнути або з'їсти з їжею подібно порошинкам. Найдрібніші частинки називаються нанопластиком, і вони досить малі, щоб проникнути глибоко в людське тіло.

Поки невідомо, який рівень "контакту" з мікропластіком може вважатися безпечним. Але доктор Сабіна Доннаі, генеральна директорка клініки Viavi, непохитна в тому, що багато людей на Заході перевищують цей поріг. За її словами, під час тестів в її клініці у пацієнтів часто виявляють небезпечно високий вміст пластика в організмі.

"Існує величезна різноманітність мікропластіка. Ми знаходимо жорсткі пластмаси, такі як BPA, або фталати, які ви знайдете в гнучкому пластику, наприклад, харчовій плівці. Якщо ви їсте багато чіпсів, тести виявлять всередині вас частки пластикових пакетів ", – сказала Доннаі.

Відповідно до публікації, через величезну кількість речей з синтетики в наших будинках, ми можемо вдихати в день до 7000 часток пластику. Навіть вода в пластикових пляшках містить в 22 рази більше мікропластика, ніж вода з-під крана.

Однак існує кілька способів, як запобігти потраплянню мікропластика в тіло.

  1. Коробки для їжі на винос

Краще з'їсти обід в ресторані, ніж замовити його з доставкою додому. Кожен раз, коли пластикові контейнери нагріваються, через хімічні змін в матеріалі їх мікрочастинки можуть потрапляти в їжу.

"Я не проти полуниці в пластиковій коробці. Але коли пластик нагрівається, інша справа", - говорить доктор Доннаі.

Якщо не можна обійтися без доставки їжі додому, постарайтеся не розігрівати її в контейнерах або їсти з них – краще перекласти продукти на тарілку.

  1. Бутильована вода.

Канадське дослідження, проведене в 2019 році, показало, що вода в пляшках містить в 22 рази більше мікропластика, ніж вода з-під крана. Особливо погано, якщо покласти пластикову пляшку в нагрітий салон автомобіля, або якщо ця пляшка спочатку лежала на складі в жарких умовах. Найкраще пити воду зі скляної пляшки або заповнювати її водою, яка пройшла очищення через фільтр зворотного осмосу.

  1. Харчова плівка

Краще ніколи не класти в мікрохвильовку продукти в харчовій плівці, так само як не варто обертати нею гарячу їжу. Замість цього ви можна накрити продукти в холодильнику тканинною плівкою, яка покрита натуральним бджолиним воском, а під час нагрівання їжі в мікрохвильовій печі можна накривати її тарілкою.

  1. Одноразові кавові чашки

Висока температура кави призводить до того, що пластик "вимивається" в напій. Краще наливати кави в багаторазову скляну чашку або пити напій в кафе. Також варто відмовитися від пластикових соломинок.

  1. Дитячі пляшечки.

У 2020 році дослідники з Трініті-коледжу Дубліна опублікували статтю, в якій було виявлено до 16,2 мільйона шматочків мікропластика в кожному літрі дитячої суміші, яку приготували в пляшечках з поліпропілену. При цьому найбільше частинок виявилося в пляшечках, які стерилізували гарячою водою - окріп значно збільшував виділення пластика. Щоб мінімізувати можливі перешкоди пластика на дитину, можна замінити пластикові пляшки на скляні. Також можна використовувати інші методи стерилізації, не пов'язані з нагріванням, наприклад, за допомогою ультрафіолету або стерилізуючого порошку.

  1. іграшки

Доктор Доннаі запропонувала вивчити інші джерела пластику, які можуть становити ризик для здоров'я дітей, в тому числі дитячі жувальні іграшки або пустушки, які особливо шкідливі, тому що потрапляють в рот. Точно так же вона рекомендує дорослим позбутися звички жувати кінець ручки.

Нагадаємо, в Індонезії екологи створили музей, повністю виготовлений з пластикового сміття. Його мета – закликати людей переосмислити свої звички і відмовитися від одноразових пакетів і пляшок, повідомляє

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки