Через Фукусіму озера в Японії будуть радіоактивними ще 20 років Shutterstock

Через Фукусіму озера в Японії будуть радіоактивними ще 20 років

Катерина Бєлоусова

Вчені використовували нову методику щоб розрахувати дату, коли озера стануть безпечними від радіації з Фукусіми

Озера в горах Японії, які постраждали від ядерної катастрофи на АЕС "Фукусіма-1" будуть радіоактивними щонайменше ще 20 років.

Про це свідчать розрахунки концентрації радіоактивного цезію-137, зроблені на прикладі озера Онума, яке знаходиться приблизно в 200 км від АЕС, йдеться в публікації Daily Mail .

Особливістю озера Онума є те, що воно закрите і має як обмежений приплив води, так і стік. Раніше вчені вже намагалися розрахувати, як довго водойма буде містити радіоактивність - за допомогою моделі двухкомпонентной функції розпаду, що представляє собою суму двох експоненційних функцій виміряної концентрації радіоактивності 137Cs.

У новому дослідженні, проведеному університетом Цукуби, використовували метод фракційної дифузії, яка відображає складні дифузійні процеси, що відбуваються в воді озера. Ці процеси включають циркуляцію, викликану теплообміном, турбулентним перемішуванням, поглинання планктоном та іншими організмами.

"Обидві моделі вірно передбачали концентрацію радіоактивності в воді озера і ставки, що збігається з вимірами, зробленими протягом декількох перших років після аварії. Однак якщо в розрахунках використовувати не звичайну модель, а модель фракційної дифузії, то результати показують, що з часом зниження концентрації радіоактивності буде сповільнюватися ", - йдеться в заяві одного із співавторів дослідження професора Юко Хатано.

Згідно з новими даними, концентрація радіоактивних речовин в озері буде небезпечною протягом 10 тис. днів після аварії (приблизно 27-30 років). З огляду на те, що катастрофа сталася в 2011 році, до безпечного рівня вміст цезію-137 в озері Онума знизиться приблизно через 20 років.

"Нова модель розрахунків дозволить дослідникам краще зрозуміти радіоактивне забруднення прилеглих закритих озер і дасть місцевим жителям більш повне уявлення про умови життя поблизу озер", - йдеться в публікації.

Нагадаємо, що в квітні Японія заявила що "зіллє" в океан радіоактивну воду зі зруйнованої атомної електростанції "Фукусіма-1".

Читайте також
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото

Правоохоронці для достовірності опечатали відібрали проби для аналізу води

У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти
У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти

На березі озера побудували котеджі під виглядом нежитлових приміщень

У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото
У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото

Комунальники встановили захисні бони та засипали витік сорбентом