В Україні створять додаток для відстеження вуглецевого сліду Shutterstock

В Україні створять додаток для відстеження вуглецевого сліду

Олена Яценьо

Це дасть змогу розробити рекомендації щодо ESG-рейтингування для представників аграрного сектору

ПРООН Україна та агропромислова група "Арніĸа" розроблять пілотний цифровий додаток для оцінки нефінансових ризиків і відстеження впливу діяльності сільськогосподарських підприємств на навколишнє середовище, що сприятиме доступу до можливостей міжнародного "зеленого" фінансування.

Про це повідомила пресслужба ПРООН в Україні. Йдеться про розроблення перших в Україні механізмів оцінки нефінансових ризиків і відстеження вуглецевого сліду.

"Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах проєкту "Підтримка зеленого відновлення в Україні" підписала меморандум про взаєморозуміння з агропромисловою групою "Арніка" щодо розроблення рішення та відповідного програмного забезпечення для покращення корпоративного управління кліматичними ризиками та доступу до "зеленого" фінансування в майбутньому", —  сказано в пресрелізі.

Відповідно до меморандуму, сторони співпрацюватимуть над розробкою необхідної методології оцінки нефінансових ризиків (екологічні, соціальні та управлінські (ESG) для застосування в органічному сільському господарстві. За обраною методологією буде впроваджено ESG-рішення на базі групи "Арніка". Також буде розроблено ІТ-рішення для управління ESG-ризиками, яке міститиме дані про викиди вуглецю та інші нефінансові дані. Меморандум також передбачає співпрацю з налагодження незалежної перевірки обраного для впровадження ESG-рішення провідними фахівцями галузі.

Ці кроки дадуть змогу розробити рекомендації щодо ESG-рейтингування для представників аграрного сектору та сприятимуть покращенню доступу до можливостей міжнародного "зеленого" фінансування.

За словами постійної представниці ПРООН в Україні Дафіни Ґерчевої, агенція застосовує багатосторонній підхід до розв'язання проблеми змін клімату.

"Ми співпрацюємо з державними та приватними організаціями, шукаючи шляхи створення ефективних стимулів та допомагаючи розробляти інструменти для полегшення переходу до більш екологічно-орієнтованої економіки та відповідних практик ведення діяльності, — зазначила Ґерчева й продовжила: Я рада бачити, що завдяки зусиллям ПРООН та наших партнерів, ми будемо піонерами у розробці унікального рішення, яке дасть змогу краще оцінювати та управляти кліматичними ризиками та сприятиме зміцненню позицій України в протидії кліматичним змінам і досягненню Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030".

Зі свого боку, генеральний директор і засновник групи "Арніка" Андрій Пилипченко зазначив, що компанія на своєму прикладі хоче створити й поділитися практиками роботи, які були б екологічно чистими, щоб залучити якомога більше компаній до етичного і сталого способу ведення бізнесу.

"Співпраця з ПРООН у проєктах щодо ESG та відстеження вуглецевого сліду є ще одним кроком назустріч природі та розв'язання проблем кліматичних змін. Ми раді бути частиною цього проєкту із таким сильним і фаховим партнером, як ПРООН", — додав він.

Раніше ЕкоПолітика писала, що українцям пояснили, як скоротити вуглецевий слід.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року