Tetra Pak: що варто знати про багатошарове пакування. Відео  shutterstock.com

Tetra Pak: що варто знати про багатошарове пакування. Відео 

Людмила Гончаренко

Головна особливість упаковки Tetra Pak – це можливість довготривалого зберігання в ній ультрапастеризованих продуктів

Експерти компанії ХАКС, що надає комплекс послуг у сфері поводження з відходами, опублікували на своїй сторінці у Facebook цікаву інформацію про упаковку Tetra Pak і те, що треба робити з нею перед тим як здати на переробку.

Tetra Pak (тетрапак) – це збірний термін для позначення упаковки, яка складається з декількох шарів картону, поліетилену і алюмінієвої фольги.

Назва цього виду пакування харчових продуктів пішла від назви торгової марки Tetra Pak,  яка започаткувала використання цього виду пакування.

Головний винахід компанії Tetra Pak – асептична технологія пакування продуктів: фасування та запечатування відбувається в стерильних умовах. В такій асептичній упаковці ультрапастеризовані продукти можуть зберігатися до року. Саме властивість  довго зберігати свіжість продуктів без їх охолодження і без застосування консервантів, відрізняє тетрапак від інших моно-матеріалів: скла, металу і пластикових ПЕТ-пляшок.

Крім цього коробки Tetra Pak виграють у вазі, адже скляна і металева тара значно важче. Та й прямокутна форма упаковки є більш ергономічною при транспортуванні і зберіганні.

Зазвичай пакування Tetra Pak містить від 6 до 9 шарів. Їх кількість та розташування між собою відрізняється, залежно від виробника і моделі упаковки.

Не дивлячись на те, що 75% Tetra Pak (Pure Pak, Elo Pak ) – це картон, пакування від соку, молока, вина та інших продуктів не можна здавати в макулатуру разом з газетами і журналами. Таке пакування маркують літерами C/PAP (композитна тара на основі паперу) і цифрами 84, 82 або 81. Ще 20-22% в складі Tetra Pak – це полімери і 3-5% алюмінієва фольга. 

Переробка таких багатошарових фракцій – процес трудомісткий і вартісний: щоб отримати якісну вторсировину, шари пакування  потрібно розділити (що дуже складно) і переробити порізно. Зазвичай  папір переробляють в одному місці, а суміш метала і пластика (поліалюміній) направляють на інше підприємство.

На даний час в Україні друге життя отримують лише 5-6% всіх відходів упаковки Tetra Pak. У той же час в Європі середній рівень переробки тетрапак становить 48%, а в Німеччині, Франції та Бельгії – перевищує 50% .

Важливо пам'ятати про підготовку упаковки Tetra Pak перед здачею на переробку. Вона включає в себе наступні кроки:

  1. Розріжте і відігніть всі куточки, щоб добре промити пакування;
  2. Прополоскайте пакування та добре висушіть;
  3. Розкладіть, стисніть та компактно складіть упаковку;
  4. Здавайте упаковку на переробку до сортувального центру. Вторсировину можна приносити разом з трубочками та кришками.

У Херсоні здати відходи Tetra Pak можна за адресою: Cортувальний центр: вул. Робоча, буд.64-Б, приміщення №77. Станція працює щодня з 08:00 до 17:00, у суботу – з 10:00 до 16:00, вихідні – неділя та понеділок. Загалом у сортувальному центрі приймають 37 видів сміття.

Відеоінструкція з підготовки відходів Tetra Pak:

Нагадуємо, нещодавно ЕкоПолітика писала про те, як сортувати марковані пластикові кришечки і які найбільші українські мережі роздрібної торгівлі або надання послуг запровадили роздільний збір відходів для клієнтів.

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро