На станції "Академік Вернадський" арктичний пластик перетворять у сувеніри для туристів shutterstock.com

На станції "Академік Вернадський" арктичний пластик перетворять у сувеніри для туристів

Людмила Гончаренко

Єдина українська арктична станція подарує друге життя пластиковій упаковці

Арктична станція "Академік Вернадський" виготовлятиме сувеніри для туристів з переробленого пластику – кришечок від пластикових пляшок та флаконів побутової хімії.

За словами заступника директора Національного антарктичного наукового центру В'ячеслава Марченко, обладнання для переробки пластику станції надала компанія Coca-Cola HBC. Про це йшла мова на прес-конференції в УНІАН.

"Відповідальне ставлення до екології та менеджменту відходів - світовий тренд і наша відповідальність. В нас ще купа ідей, як покращити екологічний стан біля станції - зараз ми працюємо над проектом очисних споруд, які допоможуть повністю очистити побутові стоки станції", – сказав Марченко.

Як розповів керівник 25-ї Української антарктичної експедиції Юрій Отруба, який сумарно 6 років зимував в Антарктиді, на льодовому континенті не можна залишати сміття – наукові співробітники окремо сортують метал, скло, пластик і картон, після чого вивозять це все на судні.

"До пандемії COVID-19 Антарктиду щороку відвідувало 50 тис. туристів, а нашу станцію – 5 тис. туристів. Звичайно, в плані сміття це мало велике навантаження на станцію. Але є і позитивний ефект – ми розповідаємо туристам не лише про нашу наукову роботу, а і про сортування сміття. Ми хочемо домогтися того, щоб переробляти сміття на станції якнайпродуктивніше", – розповів вчений.

Переробка пластику на "Вернадському" є надзвичайно важливою, адже Антарктида – це величезний природний заповідник. На континенті діють суворі правила поводження з відходами: людина не має залишати після себе жодного сміття. На станції побутові відходи збираються роздільно за кількома фракціями: метал, ПЕТ пластик (маркований 01 "пластикові пляшки"), HDPE пластик (маркований 02 "пластикові кришечки, флакони від побутової хімії"), скло, органіка, інше.

Інші відходи (картон, поліетилен, пакування) ущільняються за допомогою пресу, що дозволяє зменшити їхній обсяг. Ущільнені відходи транспортуються на кораблі до Чилі, де утилізуються за чималі гроші. Протягом року на станції утворюється близько 50 таких великих мішків "іншого сміття", кожен з яких важить від 20-ти до 50-ти кг. З цього року окремо спресовуються пластикові пляшки. Окремо в бочках вивозиться метал та скло.

На думку експерта з комунікацій Національного антарктичного наукового центру Олени Марушевської, нова еко-ініціатива добре вписується в концепцію "світ без відходів".

"Ми дуже раді, що тепер ми перероблятимемо відходи в сувеніри для туристів, які чекають на щось незвичайне. Антарктичний пластик отримає друге життя у вигляді сердечок, пінгвінів та інших сувенірів", – зазначила експерт.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те які варіанти утилізації відходів практикують в Україні.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту